Jak ušetřit na energiích? Někde stačí jen změnit návyky! (1. díl)

účet za energie

Úspora energií je v současnosti velkým tématem. Sice se o ní už dlouhodobě diskutuje kvůli uhlíkové stopě a poškozování životního prostředí, velké obrátky ale nabrala až s násobným zdražením energií. Přinášíme vám několik tipů na úsporu energie, kterých dosáhnete jen tím, že změníte své návyky. A protože je spousta věcí, které můžete pro úsporu energií v domácnosti udělat, rozdělili jsme text do dvou částí. 

Spotřebiče vypínejte úplně (alespoň ty vyrobené před rokem 2013)

Proč vyrobené před rokem 2013? Protože od toho roku platí regulace, že stand-by režim elektrospotřebiče nesmí přesáhnout 1 W. Proto všechny spotřebiče, co doma máte staršího data, se vyplatí vypínat, jejich spotřeba ve stand-by režimu totiž může být docela vysoká. 

U mladších přístrojů záleží na tom, jak složité je spuštění u úplného vypnutí - zda byste třeba museli znovu ladit stanice rozhlasu apod. Pokud vás úplné vypínání a opětovné zapínání příliš nezdrží, vypínejte vše. Sice ušetříte jen trošku, ale znáte to: korunka ke korunce…

Správně rozmístěte nábytek v místnosti (vzhledem k radiátorům)

Pojďme k většímu šetření, teď během topení. Pokud máte podlahovku, tento oddíl přeskočte. Jestli však topíte klasickými radiátory, pořádně si místnosti prohlédněte - a zkontrolujte, zda něco zbytečně nestojí před radiátory nebo příliš nízko nad nimi (např. záclony, závěsy, police). Vzduch, který se radiátorem ohřeje, musí volně cirkulovat, aby topení nebylo zbytečně ztrátové. Na radiátor byste vždy měli vidět, nejlépe i z opačné strany místnosti.

Nastavte přijatelnou teplotu vytápění

Topit si na 24 stupně celsia, bylo možné v době, kdy byly levné energie i dřevo na vytápění. V současnosti bychom si měli zvyknout na cirka 19 - 20 stupňů při vytápění podlahovém (teplo jdoucí odspodu je pro naše tělo výhřevnější) a na cirka 20 - 22 stupňů, pokud topíme skrze běžné radiátory. 

radiátor

Miminka mají ráda teplotu o něco vyšší, přece jen hodně leží. To samé senioři - málo se hýbou, a tak potřebují vyšší okolní teplotu. Zde je vhodné vyhradit jednu místnost, kde senior tráví nejvíce času - a tu vytápět více. Ostatní lze nechat s teplotou nižší. Vyšší teplotu si dopřejte v koupelně. Naopak nižší stačí v ložnici, na chodbě apod.

Úsporné, ale efektivní větrání

Spousta tepla se ztrácí i během větrání. Tedy pokud nemáte rekuperaci. Mít otevřenu ventilačku je vcelku k ničemu. Pokud je venku chladno, takže topíme, zůstává jedinou možností intenzivní větrání na krátký čas. Dvakrát denně otevřete všechna okna v bytě, ale ne na déle než minutu. Vzduch se vymění, ale zdi a nábytek zůstanou teplé. 

Správně zacházejte s teplou vodou

Máte ohřev vody přímo v bytě, nebo ho taháte odněkud ze sklepa, případně od centrálního dodavatele? Jestliže dlouho trvá, než k vám teplá voda doteče, je vhodné si činnosti spojené s teplou vodou naplánovat na jeden čas za sebou. Anebo si přímo na kohoutek pořídit ohřívač vody. Velké ztráty bývají i v bytových domech s centrálním zdrojem teplé vody - a to jen proto, že je špatně nastavena cirkulace teplé vody.

Pokud máte pákové baterie, pak kdykoliv chcete teplou vodu, otočte páku zcela doleva na teplou vodu - tím odteče méně vody, než k vám ta teplá dorazí. Vypadá to sice jako zbytečná rada - ale spousta lidí nechává pákovou baterii na prostředku, tedy na ideální teplotě - a to i v době, kdy čekají, než teplá voda vůbec přiteče. 

mytí rukou

Optimalizujte provoz kotle (pokud jej máte)

Kotel musí být správně nadimenzován - podle tepelné ztráty domu. Věnujte mu pozornost hned na podzim a nastavte jej správně. Problém nastává zejména v situacích, kdy se zateplí dům či byt, ale neudělá se odpovídající změna na kotli. 

Na podzim stačí jen přitopit - třeba klimatizací

Někdy stačí topit třeba jen večer v obývacím pokoji. Pokud nemáte krbová kamna, zatopte si klimatizací. Je to rozhodně levnější než roztápět celý dům. Tohle samozřejmě platí jen v těch případech, kdy se vám trocha tepla hodí večer, u televize. Navíc můžete využít elektřinu z nižšího tarifu. 

Chladničku i mrazák přesuňte na správné místo

Každý spotřebič potřebuje nějaké podmínky k tomu, aby fungoval dobře a při nejnižší možné spotřebě. V případě chladničky a mrazáku je tou podmínkou zejména teplota okolí. Lednice postavená hned vedle radiátoru je to nejhorší. Ideálně by lednice měla být ve spíži, ve které udržuje nižší teplotu. 

Nebo na chodbě, zkrátka v místě, kde se přes zimu topí třeba jen na 16 - 18 stupňů - a kde se v létě teploty také nešplhají nijak vysoko. Proč vlastně? Čím vyšší teplota okolí, tím více se teplo dostává i do mrazáku - a tím více musí oba přístroje pracovat a spotřebovávají o to více energie. 

Pohodlné samozřejmě je mít lednici v kuchyni tak, abychom si do ní sáhli, kdykoliv potřebujeme. Lednici ale postavte co nejdál od topení a od sporáku. A otevírejte ji jen tehdy, kdy opravdu chcete něco vzít či do ní uložit, navíc jen na tu nejkratší možnou dobu. Lednice zkrátka není televize…

Mrazák používejte jen tehdy, když opravdu máte co mrazit

Pokud bydlíte v bytě, ve městě a do obchodu to máte pár kroků na sídlišti nebo pár minut autem, asi nebude nutné, abyste měli plný mrazák zásob. Kdykoliv si skočíte pro čerstvé. Mrazák proto zcela vypínejte, kdykoliv v něm nemáte nic podstatného - a co v něm zůstalo, přednostně spotřebujte. V lednici rozmrzají věci z mrazáku až dva dny, takže můžete i plánovat.

Něco jiného je samozřejmě dům s užitkovou zahradou, kde si mrazíte přebytky, co jste vypěstovali. Tady se bez mrazáku nehnete. I tak ale dbejte o jeho optimální provoz. Je lepší mít v provozu jeden plný mrazák než dva poloprázdné.

Lednice se dá při odjezdu vypnout

Jestliže máte dvoumotorovou lednici s mrazákem, můžete lednici při odjezdu na dovolenou vypnout. Máme teď na mysli delší dovolenku, alespoň 14 dní. Když odjíždíte pryč, rozhodně není nutné, aby v lednici v bytě cokoliv bylo. 

otevřená lednice

Co nesníte a nechcete vyhodit, dejte do mrazáku. Omáčky (kečup, hořčice) do lednice nepatří. A pokud jste nedojedli majolku či tatarku, po návratu stejně už nebudou moc použitelné - rovnou se s nimi rozlučte.

V lednici může být klidně i 6 - 7 stupňů, v mrazáku bude stačit -18

Mrazák není nutné nahánět na -24 stupňů - pro běžné konzumní mrazení stačí -18 stupňů. Pod tuto teplotu byste však už moc chodit neměli, aby se v jídle nerozvíjely choroboplodné zárodky a neničila se struktura pokrmů, vitamíny apod. Zní to možná divně, ale některé vlastnosti potravin se lépe uchovají právě při -18 stupních, nikoliv při třeba - 10. 

Teplota v lednici se dá nastavit na cirka 7 stupňů- Spodní police budou o něco chladnější. Na udržení potravin čerstvých po dobu několika dní tato teplota vyhovuje. Dolů dávejte maso a uzeniny, o patro výše zeleninu. Zcela nahoru patří například mléčné výrobky. Spoustu zeleniny a ovoce byste do lednice vůbec dávat neměli - ničíte totiž v chladu jejich přirozené dobré vlastnosti.

Pravidelně odmrazujte

Odmražený mrazák má mnohem menší spotřebu než ten, co je obalený několika milimetry námrazy. Proč? Protože chlad, respektive teplota se pak v mrazáku nemohou dobře udržovat. Námraza brání optimálně výměně tepla a chladu mezi vzduchem v mrazáku a chladicími mřížkami. Namrzlá izolace také funguje mnohem hůře, protože se vytváření tepelné mosty. Mrazák proto alespoň dvakrát ročně odmrazte (jestliže nemáte samoodmrazovací), starší mrazáky klidně i čtyřikrát do roka.

Plánujte nákupy tak, aby lednice byla vždy alespoň z poloviny plná

Optimální náplň lednice, co se spotřeby energie na chlazení týká, je okolo 70%. Měli byste se proto snažit nakupovat pravidelněji tak, aby se naplněnost lednice držela někde ve vyšších než 50 %. Naopak lednice „narvaná k prasknutí“ také nepracuje efektivně, protože vzduch v ní cirkuluje mnohem hůře, tím pádem i méně. Jedna část lednice může rychle namrznout, zatímco v té druhé bude stále příliš teplo. A kompresor pojede na plné obrátky…

Zhasínejte všude, kde nejste

Sice dnes skoro všude svítíme LED žárovkami, ale i tak můžeme zhasínat všude, kde právě nikdo není. Češi jsou přeborníky v rozsvícených celých domech a bytech, přestože pak stejně sedí všichni v jedné místnosti, třeba u večeře nebo u televize. 

V místnostech, kudy častěji jen procházíte, můžete mít časovací spínače nebo třeba i fotobuňku. Ta se skvěle hodí také ke vchodu - ovšem správně nastavená. Až na větší tmu a jen do vzdálenosti několika metrů od vchodu - aby ji nespínalo každé projíždějící auto nebo cyklista.

dvířka pračky

Perte na 30 - 40 stupňů, nevyvařujte a nepředpírejte, pokud je to možné

Jestliže máte doma novorozence, pak je jasné, že budete prát při vyšších teplotách - a že látkové pleny budete i vyvařovat. Ale jakmile se z novorozence stane kojenec - v cirka 2 - 3 měsících, už není vyvářka nezbytně nutná. 

U látkových plen, které používáte místo jednorázových papírových, byste samozřejmě měli stále prát na vyšší teplotu, alespoň 70 stupňů, klidně i vyvařovat. Ale jakmile je dítě bez plen, vyvářka nebude už skoro vůbec potřeba. Snad jednou do roka na utěrky a ručníky, aby zase získaly svou původní svěžest.

Ideální teplota pro praní zpoceného oblečení je 30 stupňů. Pro praní více znečištěných oděvů pak 40 stupňů - dnešní prací prášky to při této teplotě opravdu dobře zvládají, případně použijte kyslíkové či jiné odstraňovače skvrn. Pokud perete utěrky, ručníky a ložní prádlo, nastavte pračku na 60 stupňů.

Perte, až máte pračku skoro plnou

Prát poloviční náplň, je další velký prohřešek proti šetření energiemi - pokud tedy nemáte chytrou pračku, která pozná, kolik prádla jste do ní dali. Když vyperete jednu pračku, máte logicky nižší spotřebu, když to samé množství prádla perete nadvakrát. 

Na druhou stranu je nesmysl nacpat pračku až k prasknutí. Jednak to zavání poničením závěsů, na nichž buben pračky je, jednak se prádlo moc nevypere, protože se mezi ním voda s pracím prostředkem nemůže dobře pohybovat.   

Ideální náplň pračky je okolo 85 - 90 %, což se samozřejmě těžko odhaduje. Buben by zkrátka měl být v podstatě plný, ale nikoliv namačkaný. Některé pračky vám na displeji ukáží, jakou hmotnost prádla jste do nich vložili - a podle toho se zorientujete.

Prádlo sušte na sušáku - sušička je velkým žroutem 

Sušička prádla je skvělým pomocníkem - ale zlým pánem, co se spotřeby vody a elektrické energie týká. Je to zkrátka žrout, kterého jsme si mohli dovolit v dobách nižší ceny energií, nikoliv nyní. Když to alespoň trochu jde, sušte prádlo volně na vzduchu. Na balkoně nebo i doma - alespoň si tím zvlhčíte vzduch - a nebudete muset spotřebovávat energii umělým zavlhčováním speciálními zvlhčovači vzduchu. 

tekoucí voda ze sprchy

Upřednostňujte sprchu před koupelí

I o sprše už se toho napsalo a namluvilo hodně. Na koupel spotřebujete mnohem více vody než na sprchování. Starší generace navíc nebyla ani zvyklá sprchovat se denně - obden stačilo. Lékaři dermatologové orodují za méně časté sprchování, abychom si tolik nepoškozovali ochrannou vrstvu pokožky. Intimní partie samozřejmě vyžadují každodenní hygienu, ale k tomu sprcha rozhodně nutná není. Koupel už vůbec ne - ta intimním partiím spíše škodí.

Využívejte časovacích zásuvek - třeba pro noční tarif

Zásuvky, které se dají načasovat, jsou skvělými pomocníky třeba s výhodnějším tarifem energie. Pokud máte spotřebiče, které jsou v provozu pravidelně, ale není nutné, aby jely celý den, naprogramujte jim jejich provoz na dobu, kdy jede noční proud - resp. levnější energie. Třeba bojler na teplou vodu. Budete mít jistotu, že se voda ohřívá jen za nižší cenu energie - a tomu i přizpůsobíte svůj denní režim.

V příštím článku o tipech na úspory energií, kterých můžete dosáhnout jen tím, že změníte své běžné zvyklosti, se podíváme na šetření během vaření, pečení, zkrátka přípravy jídla. A také při úklidu po vaření a po konzumaci. S tím spojíme i základní zásady ohledně nákupu potravin a plánování jídelníčku. Bez plánování je totiž dnešní život o dost dražší - právě skrze velmi vysoké ceny energií.

Často kladené dotazy

Proč je důležité vypínat starší spotřebiče?

Od roku 2013 platí regulace, že stand-by režim elektrospotřebiče nesmí přesáhnout 1 W. Proto všechny spotřebiče, co doma máte staršího data, se vyplatí vypínat, jejich spotřeba ve stand-by režimu totiž může být docela vysoká.

Proč je důležité správně rozmístit nábytek vzhledem k radiátorům?

Správné rozmístění nábytku v místnosti může pomoci zefektivnit vytápění. Vzduch, který se radiátorem ohřeje, musí volně cirkulovat, aby topení nebylo zbytečně ztrátové. Zkontrolujte, zda něco zbytečně nestojí před radiátory nebo příliš nízko nad nimi (např. záclony, závěsy, police).

Jak provádět úsporné a efektivní větrání?

Spousta tepla se ztrácí i během větrání. Pokud nemáte rekuperaci, zůstává jedinou možností intenzivní větrání na krátký čas. Dvakrát denně otevřete všechna okna v bytě, ale ne na déle než minutu. Vzduch se vymění, ale zdi a nábytek zůstanou teplé.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

prodejna Notino.cz

Jak nakupovat na Notino.cz: Zkušenosti a rady

Milujete kvalitní parfémy, kosmetiku a vše, co k tomu patří? Pak byste si rozhodně neměli nechat ujít nabídku největšího českého e-shopu s...

Nakupování na Sconto.cz

Jak nakupovat na Sconto.cz: Zkušenosti a rady

Zařizujete byt či dům, ale na obcházení kamenných obchodů nemáte náladu? Žádné strachy! Stačí navštívit internetový obchod Sconto.cz, který nabídne...

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...