Jak propojit Huawei AX3 Router s dalším Huawei nebo Honor routerem (mesh)?

Jak propojit Huawei AX3 Router s dalším Huawei nebo Honor routerem (mesh)

Meshování, kdy si pomocí uspořádání více zařízení zprostředkovávajících (Wi-Fi) připojení k síti a pomocí propojení mezi těmito zařízeními, zajistí velmi pohodlné rozšíření stávající wi-fi sítě, kterou máte právě doma, ale která nepokryje celý byt, případně se signál nedostane až na terasu, na zahradu.

Nejde ani tak o extendéry (oapkovače), ale o propojení více routerů, které pak vytvoří jednolitou síť. Ona jednolitost je umožněna právě oním „mesh“, někdy označovaným i jako „wireless ad hoc network“. Notebooky či jiná mobilní zařízení, včetně mobilů a hodinek, se díky tomu mohou připojit k jakémukoliv z routerů, také komunikovat v kajémkoliv místě kdekoliv v síti, aniž by musela tato zařízení řešit, kam se vlastně připojí – stále se bude jednat o jednu síť, i při přechodu na opačnou stranu domu, kam dosáhne jen signál z jiného routeru.

Možnosti propojení jsou dvě, a to pomocí kabelu, nebo vzduchem.

Metoda č. 1: propojení pomocí kabelu

Propojení pomocí kabelu je náročnější v tom, že aby kabel mohl vést mezi místnostmi, musíte mít buď po domě rozvedenou síť a datové zásuvky, nebo budete muset provrtat zdi a kabel protáhnout mezi těmi místnostmi, kde chcete propojené routery mít.

Jeden konec kabelu vložte do kterékoliv zásuvky v routeru Huawei AX3, ten druhý pak do WAN portu na druhém Honor/Huawei routeru. Výhodou kabelového propojení je absence nutnosti cokoliv nastavovat a na cokoliv čekat. Jakmile spolu oba routery propojíte kabelem, ony si už automaticky nastaví vše, co potřebují, vy nic dalšího dělat nemusíte. A odehraje se to během vteřin.

Huawei AX3 Router

Poznámka: Pokud jste druhý router již používali, a je tedy nastaven, pak je nutné ho nejprve resetovat do továrního nastavení, aby se mohl propojit s prvním (hlavním) routerem a nechat se nastavit.

Metoda č. 2: Propojení vzduchem (bezdrátově)

Pro propojení vzduchem bude nutné udělat jen následující tři kroky:

Krok 1: Nejprve oba routery umístěte vedle sebe, max. do vzdálenosti jednoho metru.

Krok 2: Na routeru Huawei AX3 se autmaticky změní světlo diody – na pomalé blikání. Pak na něm zmáčkněte „H“ a chvíli počkejte, až se na druhém routeru (Honor/Huawei) také objeví signál diod, že je připojen – například stále svítící zelené světlo. To vás informuje o úspěšném propojení obou routerů bezdrátovou metodou.

Krok 3: Jakmile jsou oba routery propojeny, už můžeteten druhý odnést do druhé místnosti, kde chcete, aby pracoval. Jeho propojení se udrží v paměti, než jej znovu připojíte do elektřiny.

Často kladené dotazy

Co je meshování a jak funguje?

Meshování je metoda pro rozšíření stávající Wi-Fi sítě pomocí uspořádání více zařízení, která zprostředkovávají připojení k síti a propojení mezi těmito zařízeními. Tím se zajistí velmi pohodlné rozšíření sítě, která nepokryje celý byt, nebo se signál nedostane až na terasu či zahradu. Meshování spočívá v propojení více routerů, které vytvoří jednolitou síť, tzv. "wireless ad hoc network". Díky tomu se mobilní zařízení mohou připojit k jakémukoliv z těchto routerů a komunikovat v jakémkoliv místě v síti bez nutnosti řešení, kam se vlastně připojí.

Jaké jsou možnosti propojení routerů při meshování?

Existují dvě možnosti propojení routerů při meshování - pomocí kabelu a vzduchem (bezdrátově). Kabelové propojení je náročnější, protože vyžaduje rozvedenou síť a datové zásuvky po domě, nebo provrtání zdí a protažení kabelu mezi místnostmi. Bezdrátové propojení je jednodušší a vyžaduje jen několik kroků, jako umístění routerů vedle sebe a stisknutí tlačítka "H" na jednom z nich, což spustí automatické propojení a nastavení.

Je nutné nastavit něco před propojením routerů při meshování?

Pokud propojujete routery kabelem, nemusíte nic nastavovat, oba routery si automaticky nastaví vše potřebné po propojení kabelem. Pokud jste druhý router již používali a je nastaven, je nutné ho nejprve resetovat do továrního nastavení. Při bezdrátovém propojení je také potřeba provést několik jednoduchých kroků, jako umístit routery vedle sebe a stisknout tlačítko "H", aby se nastavilo automatické propojení.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...