Jak připravit děti i sebe na návrat do školy? Pomůže vám režim a včasné nákupy

back to school

Návrat z prázdnin může být náročnější, než se na první pohled zdá. Hlavně v letošní situaci, kdy mnoho dětí bylo téměř celý školní rok doma, bez režimu. Pak další období bez režimu, kterým prázdniny jistě jsou, a najednou má dítě (a s ním i rodič) naběhnout na pravidelné vstávání a další povinnosti. Nic ale není ztraceno.

Pokud zavedete několik vyzkoušených rad a postupů, jak se do školy vrátit v klidu a s dobou náladou, bude letošní září příjemným měsícem plným nových zážitků a hlavně kýženého kontaktu s kamarády a spolužáky, tedy i spokojených ratolestí. Nevynecháme ani rady pro rodiče, jak sami sebe nachystat na nové povinnosti, které jsou se školním rokem neodmyslitelně spjaté. A rozhodně se netýkají jen balení svačin a vožení dětí do školy a na kroužky. Velká část břemene leží v českém vzdělávacím systému na rodičích i v oblasti domácích úkolů a domácí přípravy na každý další školní den.

Pojďme se podívat na xx tipů, jak společně s dětmi úspěšně vykročit do nového školního roku

1. Školní potřeby, oblečení a vybavení na kroužky a sport nakupte ještě o prázdninách, nejpozději první školní týden

Není nic horšího, než jít do nového, neznámého prostředí nebo do prostředí, od kterého jste si odvykli, a tak se ho trochu bojíte, a nemít přitom nachystáno vše, co pro pobyt v tomto prostředí budete potřebovat. Proto se snažte svému dítěti nástup do školy, hlavně do nové školy nebo na druhý stupeň, kde bude mít i jiné spolužáky, usnadnit zejména tím, že bude vědět, že má vše řádně připraveno a že mu nebude hned v prvních několika dnech cokoliv chybět – myšleno z povinné školní výbavy.

Na nákupy vezměte dítě s sebou, aby si vybralo přezůvky, barvy, ostatní školní potřeby, oblečení na tělocvik i do kroužků, pokud potřebuje speciální výbavu, tak i tu. Ono je tím, kdo bude věci používat a nosit, tak by mělo mít hlavní slovo v tom, co nakonec koupíte (samozřejmě pokud neshlédne jen v designu – a na úkor užitečnosti, pohodlí).

Proto byste ještě před nákupem měli mít s dítětem dohodu, čemu dáte při výběru přednost, jinými slovy: podle čeho budete konkrétní potřeby vybírat. A jestli nemáte čas s dítětem obchody objíždět, nevadí. Online se dá nakoupit vše z jednoho místa, pohodlně z obýváku. Stačí si vybrat obchody, kde mají školní potřeby a další vybavení ve spolehlivé kvalitě, jako je tomu například u e-shopu SEVT.cz.

Výtvarné potřeby

A co vlastně do školy pořídit? Aktuální seznam byste měli získat přímo od vaší školy, buď individuálním kanálem – emailem, v aplikaci pro komunikaci se školou apod., nebo třeba na stránkách školy, kde najdete vyvěšené seznamy školních potřeb v závislosti na ročníku, do kterého vaše dítě v září nastoupí. Pokud jste nedostali ani individuální zprávu a ani na stránkách školy žádné konkrétní informace nejsou, tak si vyhledejte typické školní vybavení pro různé ročníky ZŠ. Nebo dítěti dejte lísteček se žádostí o seznam, který hned první den dítě předá třídnímu učiteli. Online nákup pak vyřídíte pohodlně hned prvního září.

2. Škola není tabu ani o prázdninách

Škola je normální součástí života dětí školního věku. A podle toho byste měli ke škole přistupovat během celého roku, včetně prázdnin. O škole se normálně bavte, zejména o spolužácích a o chvílích společně s nimi strávených třeba během přestávek, o zajímavých školních zážitcích, ale i o důležitých informacích, které už děti díky škole mají, a to jak v oblasti matematiky, tak třeba i fyziky nebo přírodovědy, společenských předmětů.

Každý hovor o škole směřujte k pozitivnímu závěru. I když většina dětí na školu nadává, jsou za ni ve výsledku rádi minimálně díky spolužákům, spoustě sociálních kontaktů a veselým zážitkům. Právě na ně se zaměřte. A zkuste se spolužáky navázat kontakt ještě před návratem do lavic (pokud s nimi vaše dítě netráví čas pravidelně po celé prázdniny).

Jakmile se dětem nepodaří vyvolat příjemnou vzpomínku na školu ani v souvislosti se spolužáky a kamarády, je něco v nepořádku – a tehdy byste měli začít pátrat, co se děje v pozadí toho, kam vás dítě běžně nechává nahlédnout. Někdy je to způsobeno jen přílišným zabráním se do opravdu skvělých prázdnin a neochotou se z nich nechat myšlenkově vytrhnout, ale může se dít i nějaká šikana, možná se dítě koncem školního roku s někým nepohodlo, stalo se nedorozumění. Nenápadně se snažte takové situace rozklíčovat a nalézt k nim řešení.

Že má dítě naopak normální vztah ke škole a také se svými spolužáky (alespoň s většinou z nich), poznáte právě podle toho, že o škole běžné komunikuje, a to bez náznaku špatné nálady, smutku, bázně, že se tématu „škola“ nijak nevyhýbá, naopak jej často otevírá i samo, zejména s tím, jak se prázdniny chýlí ke konci.

děti ve školce

3. Nový školní rok je příležitostí pro nový a lepší začátek. Chtělo by to oslavu

Nový školní rok byste měli brát mimo jiné jako oslavu počátku něčeho nového a zajímavého. Zajímavého v nových kontaktech a začátcích nových vztahů, v nových informacích a příležitostech. Každý začátek by se měl pořádně oslavit – a tak se s dítětem na velké oslavě i dohodněte.

V čem bude velká, už záleží čistě na vás: pozvěte sousedy a kamarády, spolužáky, pokud bydlí v okolí, vyjeďte si na místa, která má vaše dítě rádo, zkrátka oslavte konec prázdnin a začátek školy nějakým mimořádným způsobem. A zdůrazňujte dítěti, že oslavu děláte proto, že začíná něco nového, co jistě přinese spoustu zážitků.

Dnešní škola se mnohem více snaží se zaměřit na praktičtější aspekty výuky, což se ještě více podpořilo i díky nenáviděným lockdownům, kdy se české školství konečně muselo více přizpůsobit aktuálním požadavkům trhu: mnohem více se zaměřit na výpočetní techniku a dovednosti s ní, a to ve všech předmětech. Tenhle posun rozhodně neuškodil ani dětem, ale ani pedagogům.

4. Příprava na školní den? Vždy večer předem!

Platí to jak pro děti ve školní dny, tak také pro dospělé: na následující den je vhodné se připravit už večer předem. Proč? Protože během přípravy může vyvstat pár věcí, na jejichž řešení je nutný čas. A ten ráno prostě nebude.

Někdy najdete zapomenutý domácí úkol, někdy natrefíte na záznam v úkolníčku, že má dítě něco přinést na výtvarku, hudebku, do přírodovědy či n atělocvik. Když na povinnost cokoliv přinést nebo napsat jakýkoliv úkol přijdete večer, ještě je spousta možností, jak situaci vyřešit bez ztráty kytičky. Ráno to tak snadné nebude. A jak jsme poznamenali už v úvodu: není nic horšího než jít někam s vědomím, že nemáte, co jste měli mít a co budete během dne nutně potřebovat. Nevystavujte své děti těmto pocitům – alespoň dokud jsou natolik malé, že si plnění úkolů a povinností daných školou musejí teprve osvojit.

abeceda pro děti

5. Včasné usínání a brzké vstávání zahajte ještě o prázdninách, alespoň poslední dva, tři dny

Na škole je pro mnoho dětí i rodičů nejhorší to, že se najednou musí začít mnohem dříve vstávat, což s sebou nese unavený celý den, nejasné vnímání, pocit zoufalství a samé další nepříjemnosti. Ale takový stav je jen a jen výsledkem vaší nedůslednosti. Proč? Protože jste nenastavili režim, díky kterému by vstávání a následný školní den probíhaly bez pocitu nevyspání, únavy a z toho plynoucích traumat, nejen psychických.

Takže: co s tím? Nejjednodušším řešením je chodit dříve spát. O prázdninách je to sice dost otrava, být v posteli už v devět nebo v půl deváté. Ale naštěstí se koncem srpna stmívá už poměrně brzy, a tak i zacházející sluníčko přeje tomu, aby mladší děti ulehly do postelí dříve. A vy s nimi. Ani dospělým totiž neublíží, když chodí spát dříve. I dospělí totiž potřebují mít ráno pocit, že jsou dobře vyspaní, odpočatí a plní energie na celý další den. Jestli máte večer potíže s usnutím – což takhle sklenička vína, piva nebo třeba meduňkový čaj? Nejlépe bude „uspávací“ prostředky střídat. Tělo si pak brzy zvykne na to, že chodíte spát dříve. A pozitivní efekty se dostaví během několika málo nocí.

6. Harmonogram musí být na viditelném místě

Školní rok, to není jen vyučování. Se školními dny jsou spjaty i kroužky, tréninky, kluby a mnohé další zájmové aktivity, na které ale musíme děti někdy dopravit a zase je odsud odvézt. A jestliže máte více než jedno dítě, je sladění všech aktivit a přepravy poměrně náročné – dokud si nevytvoříte harmonogram a nevyvěsíte jej na místo, okolo kterého všichni pravidelně chodí a kde najdou vše, co se bude v daný den dít.

Nezapomínejte ani na včasné záznamy změn, zrušení akcí nebo připsání úkolů a míst, se kterými jste původně vůbec nepočítali. Kdo máte děti starší, tomu se jistě vyplatí sdílený kalendář napříč rodinou a včasné upomínky tak, aby každý věděl, kdy a kde má být na co připraven. Pokud dítěti pořídíte chytrý náramek nebo hodinky, budete si moci být jistí, že se o upomínce z kalendáře dozví včas, aniž by muselo cíleně do telefonu.

7. Zaměřte se na stravu vhodnou pro mozek i svaly

O prázdninách často odbýváme stravu jak svou, tak svých dětí. Večery jsou plné grilovaných párků, špekáčků a klobás, po ránu si vystačíme s rohlíkem a čajem, obědy někdy odbudeme i jen fast foodem s dovozem až domů. Tohle bychom ale přes školní rok měli minimalizovat, zejména proto, aby mozek dítěte a jeho svaly měly odkud brát tu správnou energii.

školní svačina

Která strava je vhodná pro mozek a svaly? Jde zejména o bílkoviny, správné tuky, polysacharidy a vitamíny, minerály. Rozhodně vynechejte těžká jídla plná smaženého tuku nebo moučných a mléčných omáček, po nichž se všichni cítíme těžcí, unavení, bez energie. Zdravá strava je lehce stravitelná, aby z ní tělo mohlo rychle brát zdroje nutné ke správnému fungování.

Jakmile najdete na režim lehké stravy, budete velmi brzy překvapeni, o kolik energie máte více a o kolik snáze se vám bude vstávat. Stejné odlehčení ucítí i vaše děti – a není přece žádný důvod, proč jim tento luxus nedopřát! Že na zdravou stravu příliš nejsou? Všechno se dá naučit, jen to chce čas a trpělivost.

Se správnou a lehkou stravou souvisejí i zdravé svačinky, které můžete dětem do školy chystat. Co by měly obsahovat? Záleží na tom, zda jsou jen na dopoledne, nebo i na odpolední pobyt mimo dům. Dopolední svačina může obsahovat i šunku, máslo a další součásti, které jsou náročnější na udržení v čerstvosti. Během dopoledne se totiž zkazit nestihnou. Na odpoledne by dítě mělo dostávat pokrmy, které jsou mnohem trvanlivější za pokojové teploty.

Podle odborníků je vhodnou dopolední svačinou celozrnné pečivo se šunkou a sýrem, ovoce. Na odpoledne lze připravit zeleninu a například domácí pečivo z kvalitní mouky, doplněné o oříšky, semínka. Hodí se zdravé tyčinky a sušenky, klidně i domácí výroby, na kterých se mohou děti samy podílet. Svou zásluhu mohou mít i na samotných svačinkách a jejich přípravě. O to více jim budou chutnat

8. Nezatracujte „čumění do prázdna“

Rozhodně nenuťte vaše dítě, aby bylo v zápřahu od rána do večera. I odpočinek a civění do prázdna je pro něj totiž obohacující! Vzpomeňte si sami na sebe a na své snové bloudění po všech zákoutích svého reálného nebo i vysněného světa. Spřádání představ, plánů, scénářů, které by se mohly odehrát, kdyby, to dokáže rozvíjet dětskou fantazii mnohem více než cokoliv jiného. A fantazie je něčím, bez čeho se dítě, a pozdější dospělý, obejde v životě jen stěží.

K čemu je fantazie tak důležitá? Nejen k samotnému přežití a schopnosti řešit komplikovanější situace, ale též ke kreativitě, na niž bývá v mnoha zaměstnáních nebo oborech podnikání kladen poměrně velký důraz - zejména pokud nechcete, aby vaše dítě v budoucnosti chodilo do takové práce, kde si svůj čas jen „odkroutí“. Kreativita je často potřeba i ve škole.

školáci

Dítě navíc musí zpracovat každodenní zážitky, vymyslet, jak splní některé náročnější úkoly, prostě si vyhodnotit svůj den a psychicky se připravit na den následující. To se často odehrává právě v procesu civění do prázdna, kdy se dítěti odvíjí vše jen před očima.

Nedělejte ze školy nepřítele vašeho ani vašich dětí

Pokud chcete dětem usnadnit návrat do školy, rozhodně z ní nedělejte úhlavního životního nepřítele. I pro vás škola jistě měla své pozitivní stránky, minimálně v kontaktu se spolužáky a s dětmi z dalších tříd a ročníků. Dala vám spoustu zážitků a dobrých věcí do života, což byste měli brát jako hlavní gró, které ve škole čeká i na vaše děti – a za kterým by měly jít.

Často kladené dotazy

Kdy je vhodné nakoupit školní potřeby, oblečení a vybavení na kroužky a sport?

Školní potřeby, oblečení a vybavení na kroužky a sport byste měli nakoupit ještě o prázdninách, nejpozději do prvního školního týdne. Dbejte na to, aby dítě mělo při návratu do školy vše potřebné a nemuselo se zbytečně nervovat kvůli chybějící výbavě.

Jak získat seznam potřebného školního vybavení pro vaše dítě?

Aktuální seznam školních potřeb byste měli získat přímo od vaší školy, buď individuálním kanálem – emailem, v aplikaci pro komunikaci se školou apod., nebo na stránkách školy. Pokud žádné konkrétní informace nejsou, můžete dát dítěti lísteček se žádostí o seznam, který předá třídnímu učiteli hned první den.

Proč by škola neměla být tabu ani o prázdninách?

Škola je normální součástí života dětí školního věku a měli byste ke škole přistupovat během celého roku. Hovory o škole mohou pomoci dětem vnímat školu pozitivně, zejména pokud se zaměříte na spolužáky, zajímavé zážitky nebo důležité informace, které dítě ve škole získalo. Udržovat kontakt se spolužáky i během prázdnin také pomáhá udržet dítěti příjemnou atmosféru ve škole.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...