Jak najít motivaci v době, kdy se vám nedaří?

nezdar

V životě trávíme příliš mnoho času tím, co si myslíme, že bychom měli dělat, namísto toho, abychom skutečně dělali, co nás baví a v čem jsme opravdu dobří. Proč tomu tak je? Důvodem jsou naše myšlenky o úspěchu a celkově o životě. To, co vlastně pro nás úspěšný život znamená, pochází z vnějších vlivů. Od lidí, kteří k nám o úspěchu promlouvají, jako například rodina, přátelé a naše okolí. Než se pustíte do tvrdé práce k dosažení svého cíle, měli byste se ujistit, že cíle, které si vytváříte, jsou v souladu s vaší představou o úspěšném životě. Klíčem k optimalizovanému životu je vědět přesně, jak chcete trávit svůj čas. Podívejte se s námi na pár rad od odborníků z Lifehack.org!

Když máte jasno v tom, o co usilujete, je čas pustit se do práce na svých cílech. Než se budete snažit usilovně je dosahovat, nepochybně zažijete i neúspěchy. Život není vždy podle plánu - a vnější okolnosti vás tak budou brzdit a demotivovat. Musíte ale vědět, že když zažijete neúspěch, máte na výběr.

Můžete jej nechat, aby vás paralyzoval a úplně zastavil, nebo jej můžete využít k učení nebo jako motivaci k ještě tvrdší práci. Problém je v tom, že ve chvílích neúspěchu mají tendenci převládat pocity a emoce, které brání lidem posouvat se vpřed. Pokud je však dokážete ovládnout, můžete si být jisti, že budete pokračovat dál.

Ekonomický růst

Otázka tedy zní: Jak můžete dosáhnout svého cíle poté, co jste zažili neúspěch? Chcete-li se opět postavit na nohy a dosáhnout všeho, po čem toužíte, budete k tomu potřebovat motivaci. Motivace je palivem ve vašem imaginárním autě na cestě za jednotlivými věcmi, které jste si vysnili. Snažte se jí mít dostatek, abyste se posouvali směrem k nim – ne od nich. A jelikož je náročné dostat se přes neúspěch, našli jsme pro vás několik tipů a návodů, jak najít motivaci k dosažení cílů i v obdobích, kdy se vám nedaří.

Bez plánování a harmonogramu to samozřejmě nepůjde. Možná je na čase objevit kouzlo papírového diáře!

1. Vypněte elektroniku nebo ji dejte do režimu „v letadle“

Rozptýlení, které přináší přístup k internetu a technologiím, může být někdy ohromující. Během neúspěchu jsou negativní emoce vysoké a neustálé pípání chytrého telefonu vaši frustraci ještě zvyšuje. Když se věci nevyvíjejí dobře, jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat, je ztišit veškerý hluk kolem sebe. Vypněte elektroniku a na chvíli se nadechněte. Využijte chvíli ticha k tomu, abyste si shromáždili myšlenky a zpracovali, co se vlastně stalo.

Využijte čas ticha k tomu, abyste se vrátili ke své vizi toho, čeho se snažíte dosáhnout. Přemýšlejte o tom, jaký bude váš život po dosažení těchto cílů. Vytvořte si v mysli obraz a nechte sen utišit hlasy hněvu. Na dosažení těchto cílů pracujete z nějakého důvodu – vaše „proč“ musí být v popředí.

Internet, sociální sítě a elektronika mohou být někdy místem, kam se utíkáte, když se cítíte špatně. Neúspěch chutná trpce. Ale to, že budete hodiny nesmyslně procházet Instagram nebo se dívat na desítky filmů na Netflixu, vám nijak nepomůže. Právě naopak. Cestu zpět, do správných kolejí, vám prokrastinace jen ztíží.

Čas s rodinou

2. Zpracujte své pocity a s někým se o ně podělte

Pokud v sobě budete držet veškerou frustraci a hněv, za několik dní, týdnů či dokonce měsíců vybuchnete. Není lehké postavit se náročným okolnostem čelem, ale je to jeden z klíčů k úspěchu. Jednou z nejlepších věcí je v takové situaci je poctivě zpracovat své pocity. Všechno to, co cítíte, je zcela normální. Jednotlivé emoce byste neměli zavrhovat. Dovolte jim, aby vyšly ven a nezůstaly ve vaší hlavě, kde by nadělaly více škod než užitku.

Pronikněte k podstatě toho, co vás trápí, a upřímně si řekněte, co to je. Mnoha lidem pomáhá ventilování pocitů. To znamená možnost vypustit je ven. Promluvit si o nich s rodinou nebo blízkými. Dobrým řešením je také podpůrná skupina nebo psycholog, kde získáte možnost promluvit si a ulevit si. Jen tehdy, když dáte všechny pocity pojmenovány a vyventilovány, je můžete skutečně zpracovat a posunout se dál.

3. První minuty rána věnujte sami sobě

Nejlepší způsob, jak pochopit a jak se vyrovnat s neúspěchy, je optimalizace sebe sama. Jednou z možností, jak se stát nejlepší verzí sebe sama, je věnovat každé ráno pár minut sobě. Prioritizace sebe sama vám postarat se o sebe. Ne ze sobeckosti, ale proto, abyste se cítili lépe, a tak mohli pomoci i jiným. Péče o svůj vnějšek a vnitřek též významně posiluje vaši schopnost vyrovnat se s těžkými časy.

Přesunutí pozornosti na to, co vám pomáhá, odvádí vaši pozornost od frustrace z neúspěchu. Když si ze sebe uděláte prioritu, dosáhnete více svých cílů. Upřednostňování své osoby vám dodá energii potřebnou k práci na vašich cílech, ale v kolektivu. Využijte klidný ranní čas pro čtení knih, sledování videí, která vás vzdělávají, poslech podcastů, které vám pomohou naučit se něco nového, případně využijte fyzického pohybu k tomu, abyste si vyčistili hlavu a spálili přebytečné kalorie i negativní emoce.

Využijte první část dne k práci na sobě - a získáte tak duševní sílu, kterou potřebujete ke zvládnutí neúspěchů. To, čeho si již po krátké době všimnete, je, že díky strategii určování vlastních priorit dosáhnete každý den výrazného pokroku směrem ke všemu, po čem toužíte.

Plánování

4. Zaměřte se na zdravé návyky

Vaše návyky jsou klíčem k trvalému růstu. Vybudováním arzenálu zdravých návyků si vytvoříte dostatečně silné myšlení k překonání neúspěchů. Začínat každý den prací na sobě je způsob, jak si vytvořit správné zvyky, které vás posílí.

Prioritizace sebe sama znamená, že se výrazně zaměřujete na návyky, které posilují vaši mysl. Budete schopni odolat frustrujícím pocitům a emocím, které přicházejí z neúspěchů, protože si jednotlivé zvyky podmíníte tak, aby vás posílily. Vytvořte si návyky, které vás posílí, a budete mít palivo, které potřebujete k překonání neúspěchů a nalezení motivace k pokračování v práci na svých cílech.

Zhodnoťte významné oblasti svého života, ve kterých byste chtěli provést změny. Promyslete si své cíle v každé z těchto oblastí a též, co bude nutné k jejich dosažení. Pochopte, že když každou z těchto oblastí posílíte, budete mít potřebné nástroje pro zvládnutí důsledků jakéhokoli neúspěchu.

5. Najděte zdroje, které vás inspirují

Jedním z nejlepších způsobů, jak najít motivaci k dosažení svých cílů po neúspěchu, jsou zdroje inspirace. Dobrou stránkou moderní doby je, že máme přístup k množství obsahu. Můžete sledovat videa, poslouchat zvukové záznamy a číst psaný obsah, který vás motivuje a vzdělává v tom, co by pomohlo vaší motivaci. Tato dostupnost obsahu může být rozdílem mezi úspěchem nebo neúspěchem poté, co se vám něco nepovede.

Vize a motivace

Pracujte na vytváření zdravých návyků! Jedním z nich je mít také neustálé zdroje inspirace. Existují lídři, které byste měli sledovat a od kterých byste se měli něco nového naučit. Modelujte jejich úspěch. Pro správné přežití neúspěchu musíte využít všech možných zdrojů inspirace.

Využijte každodenní čas k sebeoptimalizaci, abyste našli nové zdroje a modelové příklady úspěchu. Čím více si vybudujete tento návyk získávání inspirativního a motivujícího obsahu, tím více budete schopni využít jej během neúspěchů.

Ujistěte se, že zdroje obsahu pocházejí od těch, kteří žijí svou pravdu. Cílem není jakýkoli obsah, který vypadá dobře, ale hledání autentických příkladů vůdcovství. Nenechte se zlákat falešnými obrazy úspěchu, protože i ty mohou přispět k vašim neúspěchům.

6. Využijte neúspěch jako pohonnou hmotu k tomu, abyste pracovali ještě tvrději, aneb vy rozhodujete o tom, co se stane dál

Zatímco někteří vnímají neúspěchy jako události, které ukončují dosahování cílů, vy je můžete vnímat jako inspiraci pro ještě tvrdší práci. Motivace může mít podobu, jakou chcete jen vy. Vyrovnání se s neúspěchem může být neuvěřitelně motivující a dokáže být palivem, které potřebujete, abyste se opět postavili na nohy a stali se silnějšími.

Tady je třeba pochopit jednu věc – vy rozhodujete o tom, co se stane dál. Přestože ne vždy máte kontrolu nad životními událostmi, můžete kontrolovat svou reakci na ně. Hlavním úkolem je nepřetržitá práce. Svých cílů dosáhnete tvrdou prací během vyhrazeného období, přičemž k nim přistupujete postupně. Neúspěchy znamenají, že na cestě bylo třeba něco upravit. Vnímejte je jako lekce, a to vás bude motivovat k dalšímu pokroku.

7. Postupujte krok za krokem

Když se díváme na dosahování našich cílů, máme tendenci přemýšlet o celém obraze. Díváme se na konečný cíl a na tisíc kroků, které bude třeba udělat, abychom se tam dostali. Celkový pohled může být frustrující.

Motivace k dosažení vašich cílů pochází z vidění pokroku. Když budete postupovat krok za krokem, zažijete několik vítězství. A přestože si budete myslet, že cíl je to jediné, co vás motivuje, ve skutečnosti tomu tak není. Pokrok je to, co vás posouvá neustále dopředu a dodává vám energii k tomu, abyste šli dál.

Rozdělte si své cíle na menší části. Stanovte si konkrétní časový harmonogram a plán. Když začnete dosahovat menších kousků svých cílů pěkně krok za krokem, budete motivováni. Všimnete si totiž, že opravdu jedete dopředu. A vše tak začne naznačovat, že dosáhnete svého snu.

Dalekohled

8. Nedejte se odradit neúspěchem

Neúspěch nemusí znamenat konec vaší cesty za dosažením cíle. Život nabízí lekce různými způsoby, a my musíme být ochotni naslouchat. Neúspěchy znamenají příležitost přehodnotit to, co děláte, a zjistit, zda existuje účinnější přístup.

Všechno, co vám nevyjde, musíte využít jako motivaci k tomu, abyste se nezastavili a šli dál. Jsme lidské bytosti plné emocí a pocitů, které mají tendenci příliš často řídit svoji vlastní cestu. A to je dobře. Netřeba to však zbytečně přehánět a na všechno tak tlačit. Je čas zaujmout k událostem v životě, k pozitivním i negativním, jiný přístup.

Zdroj: Lifehack.org

Často kladené dotazy

Proč trávíme čas tím, co si myslíme, že bychom měli dělat, místo abychom dělali to, co nás baví a jsme v tom opravdu dobří?

Důvodem jsou naše myšlenky o úspěchu a celkově o životě, které jsou ovlivněny vnějšími vlivy, jako jsou rodina, přátelé a naše okolí. Abychom žili skutečně úspěšný život, měli bychom mít jasno v tom, jak chceme trávit svůj čas a snažit se dosáhnout svých osobních cílů.

Jak mohu zvládnout emoce a pocity při neúspěchu, abych se mohl posunout vpřed?

Je důležité zpracovat své pocity a emoce, abyste jim dovolili vyjít ven a nezůstaly ve vaší hlavě. Můžete je ventilovat tím, že o nich promluvíte s rodinou, blízkými, nebo navštívíte podpůrnou skupinu či psychologa. Jakmile dáte všechny pocity pojmenovány a vyventilovány, můžete je skutečně zpracovat a posunout se dál.

Jaké jsou některé tipy a návody, jak najít motivaci k dosažení cílů i v obdobích, kdy se mi nedaří?

Zde jsou tři tipy: 1) Vypněte elektroniku nebo ji dejte do režimu „v letadle“, abyste se mohli soustředit na sebe a své myšlenky. 2) Zpracujte své pocity a s někým se o ně podělte, abyste mohli lépe zvládat emoce. 3) Věnujte první minuty rána sami sobě, například meditací nebo cvičením, abyste nastartovali den k úspěchu.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...