Jak může účinné řízení stresu zvýšit vaši životní energii

pivo

Navzdory všeobecnému přesvědčení není účinné řízení stresu o úplném odstranění nepříznivých okolností a úplném vytlačení stresu ze života. To by samozřejmě bylo zhola nemožné. Se stresem se ale přesto dá nakládat efektivně – a dokonce jej využít. Co tedy můžeme udělat? Podívejme se trošku provokativní návod na řízení stresu ze stránek lifehack.org. Možná vás překvapí, ale jistě vám dokáže v mnohém pomoci.

Pošramocený zlatý standard – aneb společensky tolerovatelná "řešení" stresu

Získání moci nad naším stresujícím životem vyžaduje řízení emoční energie pro záměrné zmírnění stresu. Musíme se zbavit standardních postupů, jež nás okolí učí celý život, a které však překvapivě způsobují více škody než užitku. Ke standardním postupům patří vše, co dusí naše emoce nebo nás rozptyluje a brání nám tak vyrovnat se s pocity stresu. Vyhýbání se stresu opravdu není tou nejlepší cestou!

Může být náročné přejít od taktiky vyhýbání se stresu k proaktivním opatřením. Společnost umožňuje - a dokonce podporuje - metody zmírňování stresu, které však ve skutečnosti sabotují naši náladu i energii. Například alkohol je jednou z nejčastějších neřestí používaných k otupení nepříjemných emocí plynoucích ze stresu. A do jisté míry plně společensky tolerovaný.

V posledním období spojeném s covidem a s lockdowny prudce vzrostlo užívání alkoholu v důsledku zvýšeného strachu, hněvu, úzkosti a smutku (jinými slovy stresu) spojených s globálními událostmi. Ty tentokrát dopadly hlavně na ženy, které zůstaly bez peněz, neb musely být doma se svými dětmi, kterým byly pozavírány školy. Nejedná se však o ojedinělý případ. Pozoruhodná eskalace užívání alkoholu ženami byla zdokumentována již před pandemií – nárůsty byly pozorovány například i v letech 1999-2017.

drink na pláži

"Uf, potřebuju si dát skleničku!"

Také někdy v napjatých chvilkách nebo po těžkém dni prohlásíte takovou věru? Není nic špatného na tom, že se někdy chceme na chvíli odreagovat a zapomenout na své problémy. Odpočinek u koktejlu může mnoha lidem připadat jako mini dovolená pro jejich přetížený mozek. Jenže skutečnost je „trochu“ jiná. Odreagovat ano, ovšem s minimem alkoholu, lépe úplně bez něj. Je v pořádku pochutnat si na skleničce vína – ale už ne se skleničkou vína uklidňovat.

Taktika na odbourávání stresu alkoholem totiž nese vysokou cenu. Lidé se po alkoholu pak cítí utlumení, zamlžení, nevrlí... a hádejte, co ještě! Problém, kterému se předchozí večer úspěšně vyhnuli s alkoholem, stále vyžaduje řešení. Jenže po alkoholu je člověk na jeho řešení ještě méně připravený, protože účinky pití ještě více ubírají duševní i fyzickou energii.

Pití jako prostředek zvládání stresu je pastí. Na jedné straně snižuje rozsah naší počáteční stresové reakce. Existuje pro to dokonce pojmenování: "tlumení stresové reakce". Na druhou stranu jsou příjemné pocity vyvolané pitím alkoholu relativně krátkodobé. Tato dočasná úleva je doprovázena četnými nežádoucími vedlejšími účinky, a to i v případě, že si ho dopřáváme v malém až středním množství.

Účinná kontrola stresu pro zvýšení energie

Z dlouhodobého hlediska alkohol - v jakémkoli množství - nejenže nezlepšuje odbourávání stresu a nedodává energii, ale ve skutečnosti nás jen vyčerpává. Zde je pět způsobů, jakými alkohol negativně ovlivňuje hladinu stresu a energie, a co zkusit pro zvládání stresu právě místo něj.

1. Klesající spánková spirála

Jedním z důvodů, proč je alkohol tak oblíbený pro zvládání stresu, jsou jeho sedativní účinky. Zpočátku se můžeme cítit uvolněně, dokonce ospale. Po usnutí však tento stav vyprchá a nastane opačný jev zvaný metabolický zpětný efekt (MRE). Tehdy metabolismus alkoholu v našem těle přeruší regenerační spánkové cykly.

MRE ještě posiluje naši reakci na stres. Můžeme se pak cítit úzkostně kvůli neschopnosti znovu usnout. Máme také tendenci v následujících dnech pociťovat zvýšené stresové reakce v každodenním životě.

Tip pro změnu: Tonikum, ale bez alkoholu může lépe napomoci relaxaci a zdravému spánku. Uklidňující šálek meduňkového čaje nebo několik kapek tinktury z kořene kozlíku lékařského vás uklidní i bez otravných vedlejších účinků, jenž s sebou nese právě alkohol.

červené víno

2. Zmatená nálada vašeho brilantního mozku

Rozmarné nálady nám snižují celkovou životní energii. V posledních desetiletích tolik prosperuje průmysl "růstového myšlení" právě proto, že naše emoční energie přímo ovlivňuje naše štěstí, produktivitu a úspěch. Ovládnutí našeho myšlení však nespočívá jen v přepracování našich myšlenkových postupů. Vyžaduje i řízení emocí. Dopamin a serotonin jsou dvě přirozené chemické látky v mozku, které stojí u jejich vzniku.

Užívání alkoholu ke zmírnění stresu je ošemetné. Zpočátku totiž způsobuje příliv těchto chemických látek, které zlepšují náš duševní pocit a zaplavují mozek. Díky tomuto dočasnému pocitu se domníváme, že nám alkohol zlepšil náladu. Mozek se však rychle pustí do práce, aby obnovil rovnováhu hladin těchto neurotransmiterů. Jejich vysoká hladina je totiž nepřirozená, a proto i mimo vyžadovanou rovnováhu. Mozek se ji snaží vrátit do výchozího stavu.

Jenže díky tomuto procesu pak hladiny těchto chemických látek ve skutečnosti klesnou níže, než byly předtím, co jsme se poprvé toho dne napili. Je nutné si uvědomit, že tento proces se neomezuje pouze na silné nebo problémové pijáky; dochází k němu i při jednorázovém kontaktu s alkoholem.

Tip pro změnu: Praktikujte jiné činnosti, které dokáží chemické „posilovače“ dobrého pocitu udržovat v mozku déle a nezpůsobují jejich tak velké kolísání. Cvičení, pobyt venku, meditace, smích, čas strávený s blízkými a aromaterapeutické masáže jsou jen některé činnosti, které podporují účinnou kontrolu stresu a zvyšují vaši životní energii.

3. Přirozeně energizující živiny se rychle vyčerpají

Jednou z nejzásadnějších skupin živin, které naše tělo potřebuje pro energii a podporu nervového systému, jsou vitaminy skupiny B. Ty jsou v těle obsaženy v několika druzích. Zajímavé je, že podporují zdravou hladinu právě těch chemických látek v mozku, co navozují dobrý pocit - serotoninu a dopaminu.

Vitaminy skupiny B též přímo pomáhají přeměňovat potravu na energii pro tělo a mozek. Tyto ve vodě rozpustné živiny se v těle neukládají. Proto je třeba je konzumovat soustavně, abychom si zachovali jejich prospěšnost. Alkohol však brání vstřebávání a využití mnoha živin tělem (včetně vitaminů skupiny B).

Tip k akci: Pravidelně obnovujte hladinu vitaminů skupiny B. Losos, hnědá rýže, špenát, vejce, libové hovězí maso, ústřice, škeble, fazole (černé, ledvinové), cizrna, čočka, kuřecí maso, krůtí maso, jogurt a slunečnicová semínka jsou bohatými zdroji těchto živin pro přirozené zvyšování energie a úspěšné řízení stresu.

alkoholické nápoje

4. Odkládané problémy zhoršují stres

Už jste se někdy opozdili se zaplacením účtu, faktury, pokuty? Ať už z jakéhokoli důvodu – vaše platba nebyla doručena včas. Jak jste reagovali? Po tomto zjištění jste se snažili ušetřit si starosti tím, že jste upomínku vyhodili do koše? Nebo jste problém řešili okamžitě, abyste předešli případným ještě větším poplatkům z prodlení a hlavně ztrátě bonity, zápisu do registru a poškození vaší platební historie?

Pokud jste finančně zodpovědný člověk, pravděpodobně jste okamžitě jednali bez ohledu na to, jak frustrující to v danou chvíli bylo. Totéž platí pro řešení stresu. Může se zdát, že odvrácením myšlenek od stresových situací šetříme energii a zlepšujeme si tím náladu. Ale skutečnost je taková, že ignorováním problémů je nevyřešíme a často je ještě zhoršíme, což zase navýší stres o další level výš.

Jediná cesta ven totiž vede skrz. To znamená, že se musíme svým překážkám postavit čelem, z místa emoční inteligence a zralosti. K příkladu s účtem dodejme, že i když nemáte peníze na jeho okamžité zaplacení, lze podniknout i jiné další kroky k řešení. Můžete telefonicky požádat o prodloužení splatnosti nebo si dohodnout splátkový kalendář a splácet po částech.

Tip k akci: Místo toho, abyste zamířili k baru, zeptejte se sami sebe: "Jaký malý krok mohu udělat hned teď, abych odstartoval správné řešení?“ Bez ohledu na to, o jaký problém se jedná, může jeho rozdělení na menší části a přijetí jednotlivých opatření přinést obrovskou úlevu a pomoci při orientaci v dalších krocích. Ty pomohou stres významně snížit a posílit vaše ego pro řešení dalších nepříjemných situací. A ty přijdou. Dříve nebo později, ale přijdou.

5. Zvýšená reakce na stres

Již jsme hovořili o účinku "tlumení stresové reakce" způsobeném alkoholem. Pamatujte, že tento zklidňující účinek je pouze dočasný. Ve skutečnosti alkohol doslova mění náš mozek a činí ho neschopným zvládat stresovou zátěž.

drink s přáteli

Umělá stimulace "dobrého pocitu", kterou náš mozek dostává díky pití, časem způsobí, že neurologicky nejsme schopni prožívat potěšení z každodenních činností, které nás kdysi těšily. Například ze setkání s přítelem, při čtení knihy nebo dokonce ze sexu. Všechny tyto činnosti jsou mimochodem samy o sobě účinnou kontrolou stresu – ale jen do doby, než je přebijeme alkoholem.

Stejně jako u každé drogy si náš mozek při opakovaném užívání alkoholu vytváří toleranci. Proto si všimnete, že 1-2 skleničky, které dříve vás zbavovaly stresu, nakonec přestanou fungovat. Pak zjistíte, že abyste zažili stejný relaxační účinek, postupně potřebujete 3, 4 nebo více skleniček oblíbeného pití.

A uvědomění si tohoto navyšování může vyvolat ještě větší úzkost, protože se ptáme: "Mám problém s pitím?". Pak přichází stud a posléze strach ze stigmatizace. To je další způsob, jakým se užívání alkoholu vrací ve špatném zpět jako bumerang. Způsobuje další úzkost a vyčerpává naši energii.

Tip pro akci: Zhodnoťte své návyky a buďte k sobě upřímní. Pokud cítíte obavy nebo úzkost z užívání alkoholu nebo se vám jeho účinky nezdají tak dobré jako kdysi, je možná na čase něco změnit.

Řešením je vedení sebe sama

Vyhýbání se vlastním pocitům je kulturně oblíbené a přijatelné, ale pro zmírnění stresu neúčinné a obvykle zahrnuje praktiky, které dále vyčerpávají naši náladu a energii. Přímá a vědomá konfrontace s našimi emocemi nám umožňuje dosáhnout nefalšované úlevy od stresu. Stres nikdy zcela neodstraníme - život ze své podstaty plyne a plyne - ale vyzbrojeni výše uvedenými znalostmi a nástroji můžeme získat zpět kontrolu nad svou energií a emocemi a znovu tak žít šťastný a zdravý život.

Zdroj: lifehack.org

Často kladené dotazy

Je účinné řízení stresu o úplném odstranění stresu ze života?

Ne, účinné řízení stresu není o úplném odstranění nepříznivých okolností a úplném vytlačení stresu ze života. Důležité je naučit se efektivně nakládat se stresem a dokonce jej využít.

Proč je pití alkoholu neefektivní způsob řízení stresu?

Pití alkoholu jako prostředek zvládání stresu snižuje naši počáteční stresovou reakci, ale příjemné pocity vyvolané alkoholem jsou krátkodobé. Tato dočasná úleva je doprovázena četnými nežádoucími vedlejšími účinky, které zhoršují naši náladu a energii, a po alkoholu jsme méně připraveni řešit problémy, které nás trápí.

Jak můžeme zlepšit kontrolu stresu a zvýšit energii bez konzumace alkoholu?

Místo konzumace alkoholu můžeme vyzkoušet následující tipy pro zvládání stresu: užívat tonikum bez alkoholu, například uklidňující čajíky, a soustředit se na relaxaci a zdravý spánek; důležitá je také kontrola našeho spánkového cyklu a spánkových návyků, aby se zabránilo klesající spánkové spirále.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

allegro

Jak nakupovat na Allegro.cz: Zkušenosti a rady

Láká vás nabídka populárního internetového obchodu Allegro.cz, ale s nákupem stále váháte? Nebo jste na Allegro.cz již nakoupili, ale máte pocit,...

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...