Chybovali jste? 10 věcí, jak se s tím vyrovnat

chyba

Když uděláte chybu, rychle zapomenete na všechna vítězství a pochvaly, které k vám během let zamířily. Uděláte jednu mizernou chybu - a je to to jediné, na co dokážete myslet. A bohužel si ji s sebou můžete nést celý život. To je normální, ale není to zdravé. Podívejme se na 10 tipů, jak se v takové situaci zachovat a jak se poprat se vztekem, který cítíte sami na sebe. Inspiraci jsme našli na stránkách Lifehack.org.

Chyby se stávají a moudří vědí, že se jimi člověk učí. Klopýtnout, upadnout a znovu vstát - to je cyklus lidského vývoje od batolecího věku. Přesto, když děláte chyby, může tato zkušenostní moudrost vyletět ze dveří. Vaše první reakce může být: "Jsem vytočený sám ze sebe." To se vám může stát.

Nejprve si ale uvědomte, že nejste sami. Za druhé, existuje řada způsobů, jak tyto rozjitřené emoce zchladit a vrátit se zpět do správných kolejí tak, abyste zase mohli jít vpřed. Posaďte se tedy, zhluboka se nadechněte a zvažte těchto deset věcí, které můžete udělat, když jste na sebe naštvaní kvůli svým chybám.

1. Pamatujte, že jste (jen) člověk

Každý dělá chyby a vy je budete dělat také. Jakmile si uvědomíte, že jste součástí této nedokonalé skupiny zvané „lidé“, budete se na své cestě cítit lépe. Ve skutečnosti, když se zlobíte za to, že děláte chyby, považujte to za obřad sloužící ke zdokonalení.

Občas nevyhnutelně selžete, řeknete věci, které byste neměli, nebo nesplníte očekávání. Takový je život. Je to lidské. Ať už jste tedy udělali jakékoliv chyby dříve a jakékoliv chyby uděláte v budoucnu, pomohou vám vyrůst jako profesionál i jako člověk.

2. Ovládněte svůj hněv

Hněv je znepokojující emoce, protože vám zatemňuje úsudek a logické rozhodování. Je také neuvěřitelně nezdravý. Hněv podporuje zvýšení krevního tlaku, zvyšuje stres a riziko kardiovaskulárních onemocnění a potlačuje imunitní systém. Kromě toho může nezvládnutý hněv podnítit nebezpečné následky včetně násilí a závislostí. Krátkodobý hněv může být pohonem. Ten dlouhotrvající ale nikdy!

Smutek

Musíte se naučit, jak svůj hněv zvládat. Když nahlas přiznáte: "Jsem na sebe naštvaný," stanete se vlastníkem svého duševního stavu. A tak ho můžete i ovládnout. Nenechte ho hnít a narůstat. Pamatujte, že chyby se dají zvládnout, ale nevázaný hněv nikoli. Pokud svůj hněv nedostanete pod kontrolu, může mít negativní dopad na zbytek vašeho života, včetně vaší rodiny a nejbližšího okolí.

3. Ventilujte hněv a zbavte se vzteku

Jedním ze způsobů, jak rozptýlit svůj hněv, je ventilovat ho. Není nic více osvobozujícího, než když se světu svěříte s tím, jak se cítíte. Ale rozhodně ne kdykoliv a komukoliv! Ventilovat se na sociálních sítích není moudrý nápad. Pokud se na někoho oboříte nebo se pustíte do sebemrskačství, může vám to zničit osobní i profesní život.

Místo toho si najděte důvěryhodný zdroj, kterému se můžete svěřit. Může to být kdokoli: od přítele až po domácího mazlíčka. Prostě mu řekněte: "Jsem naštvaný sám na sebe." Dostaňte ze sebe všechny emoce, které vás tíží. Společnost důvěryhodných přátel nebo dokonce podpůrná skupina je skvělým místem pro ventilaci. Tyto kolektivy jsou určeny k tomu, aby vyslechly vše, co vás tíží.

Možná dokonce zjistíte, že nejlepším místem pro ventilaci negativních pocitů a hněvu na své vlastní chyby je pro vás deník. Zapisování toho, jak se cítíte a co jste se z této zkušenosti naučili, je nejen skvělým způsobem, jak se ventilovat, ale také vám poskytne místo, kam můžete své myšlenky a emoce zaparkovat pro pozdější reflexi, připomenutí, učení.

4. Vstaňte a dejte se do pohybu

Cvičení a aktivita jsou skvělým způsobem, jak vypotit emoce typu "jsem na sebe naštvaný", které ve vás bublají. Vydejte se na svižnou procházku nebo zaútočte na pytel se závažím, případně zvažte úklid skříně či garáže. Zaměstnat mysl, tělo a duši produktivní fyzickou aktivitou je dalším krokem k osvobození se od této zátěže.

Brzy zjistíte, že fyzická aktivita okamžitě rozptýlí váš hněv a že příliv endorfinů vám dodá jasnější pohled. Jakmile najdete zdravý způsob, jak procvičit svůj adrenalin, jste připraveni vstoupit do logického prostoru své chyby - a prozkoumat, co bylo špatně a jak můžete příště věci zvládnout lépe.

Omluva

5. Vyhledejte radu od ostatních

Když jste rozzlobení nebo se potýkáte s jakoukoli zvýšenou emocí, váš úsudek je zastřený. Je těžké najít cestu z lesa, když jste na to sami. Vyhledejte radu - ať už v podobě přítele, člena rodiny nebo odborníka - a řekněte mu: "Jsem na sebe naštvaný" a rozveďte proč. Vyslechnou vás a pomohou vám váš hněv utřídit. Mohou vám také nabídnout radu, co byste mohli změnit, abyste se posunuli vpřed. Jejich ochota naslouchat bude tím nejlepším lékem na váš hněv.

Mějte na paměti, že vyhledat odbornou pomoc není projevem slabosti, zejména pokud je hněv trvalou reakcí, kterou zažíváte na neúspěchy. Poradce nebo klinický lékař je vyškolen tak, aby vám pomohl odhalit kořeny takových emocí a pomohl vám prozkoumat, proč se spouštějí. Pokud se posunete vpřed, budete mít dovednosti, jak lépe zvládat své emoce a prozkoumat alternativní a promyšlenější cesty, když dojde k dalším chybám. A k těm dojde – jsme jen lidé.

6. Zkroťte svého vnitřního kritika

Nedovolte, aby chyby rozdmýchaly vnitřní hlas, který říká: "Nejsem dost dobrý." Vždycky se snažte, aby se vám to podařilo. I když budete přemýšlet, jestli je to pravda, a na chvíli svému vnitřnímu kritikovi uvěříte, zabraňte, abyste se vydali po této šikmé ploše oběti. Podlehnutí vnitřnímu kritikovi může zastavit váš pokrok. Podlehnete pochybnostem a budete se bát.

Tento druh ochromujícího strachu vás nikam neposune. Místo toho si vzpomeňte na slova svého rádce a na svou vnitřní moudrost - k chybám dojde. Proto nahlas oznamte: "Udělal jsem chybu. Jsem na sebe naštvaný." Pak zaparkujte, vypněte motor a odejděte. Druhý den vstaňte, vraťte se do života a nedovolte, aby vás zbytečný, nepřesný a sebe sabotující vnitřní dialog zpomalil.

7. Poučte se ze svých chyb

Chyby se stávají a dějí se z nějakého důvodu (abyste se mohli poučit, co nedělat). "Jsem na sebe naštvaný" by mělo být motivací k tomu, abyste vše napravili. Zastavte se a prozkoumejte, v čem spočívá poučení. Co je ta věc, kterou už v budoucnu neuděláte? Co dalšího jste si odnesli? Možná jsou lidé, se kterými si musíte promluvit, abyste věci urovnali. Možná je třeba provést nějaké korekce, abyste se posunuli vpřed pozitivnějším směrem.

Rozlitá káva

"Jsem na sebe naštvaný," si můžete pomyslet, když jste v předchozím rozhovoru s kolegou příliš mluvili a nenechali ho sdělit vám jeho pohled na věc. Namísto přehnaného mluvení někdy stačí jen zastavit se a naslouchat. Stačí zajít za kolegou, omluvit se – a vyslechnout si jej.

8. Udělejte si čas sami na sebe

"Jsem na sebe naštvaný" je jedním z lepších motivátorů, jak být se sebou opět spokojený. Jak? Cvičení, reset, relaxace a zdravé rozptýlení jsou jen některé z vašich bran do lepšího rozpoložení hlavy. Příliš často se lidé domnívají, že nejlepší způsob, jak se s něčím vyrovnat, je vrhnout se do toho znovu - ať už je to cokoli - nebo ať už má vaše chyba kořeny kdekoli.

I když to u mnohých funguje, někteří potřebují trochu času a prostoru, aby si vše srovnali - a to je v pořádku. Oddělit se na chvíli od situace a dát si pauzu na duševní zdraví může udělat zázraky a očistit vašeho ducha. Může vám to také přinést větší jasno.

Nezapomeňte, že je v pořádku na chvíli ustoupit a vyčistit si hlavu, aniž byste se cítili provinile, že jste si udělali čas pro sebe. Tento mentální reset vytvoří mezi vámi a chybami určitý prostor, abyste se mohli vrátit osvěženi a v lepším rozpoložení, abyste se mohli zvednout a posunout vpřed. Právě posun vpřed je tím, co je vhodné z každé chyby vytěžit. Jen tak se něco naučíte a stanete se lepším jak pro sebe, tak pro své okolí.

9. Procvičování relaxačních dovedností

Hluboké dýchání, jóga a meditace dokáží zázraky, které vám pomohou uvolnit se a zmírnit zvýšené emoce. Při cvičení můžete zjistit, že tato forma uvolnění a obnovy vám pomůže nejen zpracovat váš hněv, ale také vám pomůže vyčistit hlavu a obnovit sebevědomí. Možná je to také čas, kdy si můžete vybudovat vlastní osobní relaxační praxi, abyste příště, až uděláte chybu, mohli vstoupit do svého léčebného a regeneračního cvičebního prostoru a zklidnit svou mysl, tělo i duši. Čím dříve, tím lépe.

Chyby a omyly

10. Odpusťte si

"Chybovat je lidské, odpouštět je božské." Víme, že je to pravda, ale ne vždy to praktikujeme. Odpuštění je skutečnou cestou k uzdravení. Pravděpodobně jste slyšeli mnoho příběhů o tom, jak tento proces pomohl lidem vrátit se z velmi temných míst, včetně zotavení z nemoci.

Odpuštění je mocné a je jedinou cestou, jak se posunout vpřed. Jde o velmi těžký proces, zejména pokud někdo ublížil vám. Jestliže jste chybovali, je cesta k odpuštění přece jen o něco snazší – ale ani tato není bez trní a těžkostí.

Co dodat závěrem?

Když se přistihnete, že se rozplýváte nad všemi těmi "kdyby, kdyby, kdybych to byl udělal jinak", které provázejí zastřešující myšlenku "jsem na sebe naštvaný", nemáte už žádné výmluvy, proč se utápět ve vykolejující emoci hněvu. Experimentování s jednou nebo všemi výše uvedenými strategiemi vám může pomoci zkrátit dobu mezi chybou a okamžikem osvícení.

Zúčtování s tím, že jste člověk, že máte lidi, kteří ve vás věří, že máte zdroje, které vás podporují, a že máte jedinečnou příležitost se poučit a posunout se vpřed, by mělo být vším, co potřebujete, aby byl váš zítřek lepší a vaše budoucnost zářivější.

Zdroj: Lifehack.org

Často kladené dotazy

Jak se vypořádat se vztekem na sebe kvůli svým chybám?

Zvažte těchto 10 věcí: 1. Uvědomte si, že jste jen člověk a každý dělá chyby. 2. Ovládněte svůj hněv a nepodléhejte emocím, které zatemňují úsudek. 3. Ventilujte hněv a sdílejte své pocity s důvěryhodným přítelem nebo v deníku. 4. Dejte se do pohybu, zaměstnejte mysl a tělo fyzickou aktivitou. 5. Přijměte odpovědnost za své chyby a zkuste se z nich poučit.

Proč je tak důležité ovládat hněv na sebe kvůli svým chybám?

Ovládání hněvu je důležité, protože nezvládnutý hněv může mít negativní dopad na voš život, včetně zdraví, rodiny a nejbližších. Hněv podporuje zvýšení krevního tlaku, zvyšuje stres a riziko kardiovaskulárních onemocnění a potlačuje imunitní systém. Ovládáním hněvu se stáváte vlastníkem svého duševního stavu a můžete ho lépe zvládat.

Jak mohu zvládat hněv kvůli svým chybám?

Některé způsoby zvládání hněvu zahrnují: 1. Uvědomit si, že jste jen člověk a chyby jsou součástí života. 2. Ventilovat hněv tím, že svěříte své pocity důvěryhodným přátelům nebo je zaznamenáte do deníku. 3. Zlepšit komunikaci, naučit se vyjadřovat své pocity a zkušenosti. 4. Přijmout odpovědnost za své činy a poučit se z chyb. 5. Najděte způsob, jak se odpoutat od vzteku, například prostřednictvím fyzické aktivity nebo relaxace.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...