Chcete zdravě shodit přebytečná kila? Vyzkoušejte intuitivní stravování

Jak na intuitivní stravování

Trápí vás nějaké to kilo navíc, ale máte negativní zkušenosti s nejrůznějšími dietami, které s sebou mnohdy přinášejí obávaný jo-jo efekt? Nebo zkrátka nechcete vnímat jídlo jako svého největšího nepřítele? Odpovědí vám možná bude intuitivní stravování.

O této stravovací metodě, jejíž popularita každoročně narůstá, jste už možná slyšeli. Stále větší množství lidí jí dává přednost před klasickými restriktivními dietami, které spíše než pevnější zdraví i postavu přinášejí poruchy příjmu potravy a negativní postoj k jídlu. Kde se však intuitivní stravování vzalo? A skutečně funguje, nebo se jedná jen o další nebezpečný trend? A čím se liší od běžných diet?

V případě, že vás zajímají odpovědi na některé z těchto otázek, je dnešní článek právě pro vás. Podíváme se na to, o co v intuitivním stravování vlastně jde, jaké jsou jeho hlavní výhody, a zda vám může skutečně pomoci k nižšímu číslu na váze.

Zdravý těstovinový salát

Co je to intuitivní stravování?

Začneme tou nejzásadnější otázkou - co to to intuitivní stravování vlastně je? Jedná se o přístup k jídelníčku, díky kterému se naladíte se svým tělem na "jednu vlnu" a zároveň si dovolíte užívat svá oblíbená jídla bez pocitu viny či studu. Zkrátka přístup ke stravování, který je na míle vzdálený tomu, co si zpravidla spojujeme s pojmem dieta.

Druhým zásadním prvkem intuitivního stravování je snaha dosáhnout stavu, kdy jsme schopni objektivně rozpoznat, které potraviny nám prospívají, a které našemu tělu jednoduše nedělají dvakrát dobře. V neposlední řadě nám pomáhá poznat skutečný hlad a sytost, a tedy postupně dojít ke zdravějšímu vztahu s jídlem, který je mnohdy poznamenaný roky přejídání či naopak hladovění.

Pokud až dosud vaše diety spočívaly v počítání a omezování kalorického příjmu, mám pro vás dobrou zprávu - v rámci intuitivního stravování můžete kuchyňskou váhu, kalkulačku i kalorické tabulky hodit do koše. Počítání maker ani kalorií se nekoná.

Vznik intuitivního stravování

Přestože se může zdát, že se jedná o trend několika posledních let, intuitivní stravování se může pochlubit poměrně dlouhou tradicí. Do hledáčku veřejnosti se ve větší míře poprvé dostalo v roce 1995, tedy téměř před třiceti lety. Od té doby se stává nedílnou součástí praxe mnoha výživových poradců, fitness trenérů i běžných lidí, kteří hledají nový, zdravější a realističtější přístup ke stravování.

hubnutí

Pomůže vám intuitivní stravování zhubnout?

Nabízí se samozřejmě otázka, jak moc je intuitivní stravování efektivní z hlediska snižování tělesné váhy. Dobrou zprávou je, že se jedná o opravdu účinný nástroj pro shozený nadbytečných kil a zlepšení celkové kondice. Jedním z důvodů této efektivity je především fakt, že se jedná o velice přirozené stravování bez zbytečného omezování, které nás od zdravé výživy mnohdy odradí dříve, než stačíme zpozorovat první viditelné výsledky.

Mnoho studií a odborníků navíc poukazuje na skutečnost, že lidé stravující se touto metodou byli schopni dosáhnout mnohem zdravějšího vztahu s jídlem. Díky tomu zmizel nadbytečný stres spojený s příjmem potravy, čímž se opět dostáváme na cestu zdravého hubnutí a celkové psychické pohody.

Jednoduše řečeno, intuitivní stravování nás přiměje změnit tradiční pohled na hubnoucí diety, které z chutného jídla a kalorií mnohdy dělají nepřítele číslo jedna a mnohdy tak vedou k rozvoji nebezpečných poruch příjmu potravy.

Intuitivní stravování a jo-jo efekt

Přestože intuitivní stravování je metodou, která přinese benefity prakticky každému, doporučována je zejména osobám, které v minulosti potrápil jo-jo efekt. Jednoduše řečeno všem, kteří mají potíže dlouhodobě dodržovat zásady zdravého stravování, a pouští se tak do nárazových, silně restriktivních diet, jen aby se vzápětí vrátili do starých kolejí a nabrali ztracená kila (a nějaká ta navíc) zpátky.

Dalším pozitivem intuitivního stravování je fakt, že jako takové pomáhá lépe porozumět jídlu jako takovému. Pomáhá nám totiž překonat binární vnímání potravin jakožto "dobrých" a "špatných" a zaměřit se spíše na jejich celkovou hodnotu pro naše zdraví, ale i psychickou pohodu.

Zároveň přispívá k rozvoji schopnosti naslouchat tělu a jeho výživovým potřebám, které se často skrývají za "chutí na něco dobrého". Jistě to sami znáte - odepřete si čokoládu jakožto nezdravou potravinu, ale už se nezamýšlíte nad tím, zda na ni nemáte chuť z důvodu vysokého obsahu hořčíku, který vašemu tělu možná chybí.

V neposlední řadě je intuitivní stravování nástrojem, jak efektivně předcházet přejídání a tzv. binge eating, které se může v extrémních případech rozvinout v bulimii a další nebezpeční poruchy příjmu potravy. Zkrátka a dobře, tento typ stravování na rozdíl od běžných diet bere v potaz prospěšnost v dlouhodobém časovém horizontu.

Nový pohled na diety

Základem metody intuitivního stravování je především myšlenka, že jídlo a potraviny celkově nelze jasně rozdělit na dobré a špatné - zatímco extrémně zdravá potravina vás v mžiku nevrátí do kondice, "nezdravá" potravina zase automaticky neznamená kila navíc a zdravotní problémy. 

Mnoho odborníků poukazuje na to, že zdravější přístup k jídlu (tedy menší stres a úzkosti spojené se stravováním) vedou ke zdravějším volbám potravin a celkově lepšímu vztahu k jídlu. Díky tomu začneme přirozeně shazovat nadbytečná kila bez nebezpečných restrikcí. Z dlouhodobého hlediska se pro mnoho žen, ale i mužů, jedná o efektivnější strategii z trvalými výsledky. Zároveň jsme na cestě k lepšímu pohledu na sebe samé, což pomáhá vystoupit z koloběhu sebedestruktivních myšlenek, jež extrémní hubnoucí diety a následný jo-jo efekt obvykle přináší.

O dobrou volbu se jedná rovněž v případě, že si nemůžete dovolit (či zkrátka nechcete) jídelníček od dietologa či výživové poradkyně. V rámci intuitivního stravování se totiž nespoléháme na přesně předepsaná jídla s pevně danou kalorickou hodnotou, ale spíše na naši intuici a zdravý selský rozum.

zdravé potraviny

Hlavní principy intuitivního stravování

Teď se však pojďme podívat na samotné principy intuitivního stravování, z nichž mnohé vyplývají již z úvodu dnešního článku. Pojďme si však shrnout ty nejdůležitější body.

1. Berte ohled na pocity hladu a sytosti

Přestože se může zdát tato rada zbytečná, mnoho lidí bohužel doplácí na její nedodržování. Zkrátka přehlíží přirozené potřeby těla, kvůli čemuž následně ztrácí schopnost poznat skutečný hlad a sytost. To může vést nejen k přejídání se, ale také rozvoji podvýživy a mnoha dalším problémům ve vztahu k jídlu.

V rámci intuitivního stravování se snažíme jíst pouze tehdy, kdy máme hlad, a naopak jíst jen do okamžiku, kdy se cítíme sytí. Díky tomu tělu dodáme všechny potřebné živiny, aniž by docházelo k nadměrnému přejídání. 

2. Mějte pozitivní vztah k jídlu

Jedním z nejzásadnějších principů intuitivního stravování je pozitivní vztah k jídlu. Naopak bychom se měli odnaučit spojovat si některá jídla s negativními konotacemi a zbytečně je démonizovat. Cestou k vyváženému stravování bez restrikcí je schopnost pochopit, že vše v životě je o rovnováze - zatímco některá jídla přinášejí vysokou výživovou hodnotu, jiná, méně výživná jídla naopak přispívají k psychické pohodě. 

3. Užívejte si jídlo

Abychom byli schopni poznat skutečný pocit hladu a sytosti, je nezbytné si jídlo užívat, tedy se neomezovat v tom, která jídla smíme a nesmíme jíst. I v případě, že si čas od času dopřejete jídlo, které je obecně považováno za nezdravé, tedy například fast food či sladkosti, můžete být celkově zdraví a ve skvělé kondici.

4. Respektujte potřeby svého těla

S tím souvisí také další zásada intuitivního stravování - respekt a pozitivní pohled na své vlastní tělo. Pokud totiž budete vnímat sami sebe negativně či se dokonce za svůj vzhled a postavu nenávidět, je to už jen krůček k negativnímu vztahu k jídlu a poruchám příjmu potravy. Ačkoliv možná právě nemáte svou vysněnou váhu či postavu, není to důvod, proč byste se nemohli mít rádi. Zkuste ocenit možnosti a dovednosti, které vám vaše tělo každý den poskytuje, a zaměřte se na potenciál, který se ve vás skrývá. 

domácí posilování

5. Hýbejte se 

Podobně jako k jídlu bychom měli přistupovat také ke cvičení, tedy podle hesla "všeho s mírou". Přestože vás možná reklamy a pseudoodborníci na sociálních sítích přesvědčují o zaručených a naopak neefektivních způsobech, jak cvičit, pohyb by vás měl především bavit. Pokud je pro vás už samotná představa, že trávíte každý den v posilovně, vyčerpávající, zkuste raději najít takový druh pohybu, na který se budete těšit. Fantazii se meze nekladou - vyzkoušet můžete pravidelné procházky, turistiku, běh, jógu či třeba horolezectví. 

6. Pozor na emocionální přejídání

Jedním z poměrně častých důvodů, proč se přejídáme, je stres, úzkosti a další negativní emoce. Abychom byli schopni intuitivního stravování, je třeba tento problém identifikovat a vnitřně ho zpracovat. Prvním krokem může být už jen to, že si přiznáme, že v emocionálně vypjatých situacích saháme po jídle, přestože právě nemáme hlad ani chuť. Následně zkuste najít jiné, efektivní způsoby, jak se s negativními emocemi vypořádat, ať už vedením osobního deníku, pohybem, či třeba rozhovorem s přáteli, rodinou nebo zkušeným terapeutem. 

Závěrem aneb jak jíst intuitivně

Základem intuitivního stravování je především správné nastavení naší mysli, tedy konfrontace strachů a negativních emocí, které si s spojujeme s některými jídly. Zároveň si musíme uvědomit, že intuitivní stravování není dieta jako taková - jedná se spíše o životní styl, který bychom měli aplikovat v každé oblasti svého života. Výsledkem a odměnou nám bude pozitivní vztah k jídlu, schopnost čelit vlastním pocitům a radost z pohybu. Pevné zdraví a vysněná postava na sebe v takto pozitivním přístupu nenechají dlouho čekat.

Jelikož se pro mnohé může jednat o opravdu velkou životní změnu, zejména v případě, že jste až dosud byli zvyklí na mantinely pevně stanovené nejrůznějšími jídelníčky, začněte malými krůčky. Ty spočívají ve snaze vidět jídlo neutrálně, tedy ne jako špatné a dobré, ale spíše jako zdroj energie, živin i radosti. Zároveň naslouchejte svému tělu a naučte se vnímat, kdy se jedná o skutečný hlad a pocit sytosti, a kdy jen chcete jídlem zajíst negativní emoce či stres.

Zdroj: Lifehack.org

Často kladené dotazy

Co je to intuitivní stravování?

Intuitivní stravování je přístup k jídelníčku, který spočívá v naladění se na vlastní tělo a požitku ze svých oblíbených jídel bez pocitu viny či studu. Tato metoda se zaměřuje na rozpoznání, které potraviny nám prospívají a které ne, a na naučení se rozlišovat mezi skutečným hladem a sytostí. Oproti běžným dietám se v rámci intuitivního stravování nepočítají kalorie ani makronutrienty.

Odkud vzniklo intuitivní stravování?

Intuitivní stravování se poprvé objevilo ve větší míře v roce 1995 a od té doby se stalo součástí praxe mnoha výživových poradců, fitness trenérů a běžných lidí hledajících zdravější a realističtější přístup ke stravování.

Pomůže intuitivní stravování zhubnout?

Intuitivní stravování je účinný nástroj pro snižování tělesné váhy a zlepšení celkové kondice, protože jde o přirozené stravování bez zbytečného omezování. Studie a odborníci ukazují, že lidé stravující se touto metodou dokážou dosáhnout zdravějšího vztahu s jídlem a zmizí nadbytečný stres spojený s příjmem potravy, což podporuje zdravé hubnutí a celkovou psychickou pohodu.



Alžbeta Komrsková

Alžbeta Komrsková

Žiju psaním o všem, co mě baví, ať už jde o cestování po evropských metropolích, přírodní kosmetiku, udržitelnou módu či zdravé stravování. Patřím mezi nadšené sportovce, a když zrovna nepíšu či nepřekládám, jsem nejspíš v posilovně, cvičím jógu nebo vyrážím za turistikou.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...