9 způsobů, jak se denně udržet cílevědomými, a změnit tím svůj život

cílevědomý

Rodiče rádi říkají svým dětem, že právě teď si děti prožívají tu nejlepší část života. Aby byly rády, že jsou bezstarostné a nemusejí se starat o hypotéku a placení spousty účtů, plánování v domácnosti, v práci a o další dospělácké nepříjemnosti. Jenže děti nesouhlasí. Proč? Protože coby děti nemají možnost se samy rozhodovat, řídit si svůj život (a z podstaty dětství a minima zkušeností samozřejmě ani nemohou). Rády by si samy vybraly vlastní čas spánku, navrhly si vlastní kariéru a cílevědomě podnikaly kroky nezbytné k uskutečnění svých snů.

Protože zatímco ony sedí v autosedačkách a jsou vezeny, my máme možnost určit si cíl cesty, vytyčit směr a vyrazit s plnou nádrží a přesně takovou rychlostí, jakou akceptujeme. Děti se musejí jen vézt s námi, samozřejmě do jistého věku. Odborníci z portálu Lifehack.com radí jak plnohodnotně řídit vůz života a ne se pouze nechat vézt, či přímo vláčet na místě spolujezdce.

Ani jako dospělí však svůj život často neřídíme

Jenže my, ve spěchu, kdy se věnujeme všem životním úkonům, však zapomínáme, že na sedadle řidiče sedíme my. Místo toho, abychom aktivně řídili, vklouzneme na sedadlo spolujezdce v cizím autě, a než se nadějeme, nejsme si ani jisti, jak jsme se dostali do současného bodu.

Jak jsme se ocitli v tomto životě, v této kariéře, v této rodině? Vybrali jsme si to, nebo se to prostě stalo? V honbě za odškrtáváním milníků (titul, povýšení, manželství, děti, domov) ztrácíme ze zřetele účel, vizi, vášeň a záměr. Být záměrný (cílevědomý) znamená být přítomný. Když jste přítomni v daném okamžiku, nepřemýšlíte o tom, co se včera pokazilo, ani o tom, co všechno se může pokazit zítra. Když jste přítomní, přemýšlíte o tomto okamžiku a o tom, co s ním můžete udělat.

Zde je 10 způsobů, jak být každý den cílevědomý, přítomný, chcete-li záměrný a vytvořit si život, který se vám bude líbit.

1. Vzdejte se pasivní exkurze

Ráno se probouzejte s odhodláním být na místě řidiče svého vlastního života. Nežijete proto, abyste dnes plnili sny druhých. Jste zodpovědní v největší míře sami za sebe. Pokud jste nechávali někoho z ostatních řídit váš vůz života, je čas převzít volant zpět.

Skákání přes švihadlo

Přestaňte se všemi příběhy, které jste si vyprávěli o tom, proč nemůžete jít vpřed. Je to falešné vyprávění a nikomu neprospívá. Když se rozhodnete žít s cílem řídit si vlastní život, budete mít více energie na rozdávání a prospěch z toho budou mít všichni!

Zaměřte se na to, co chcete udělat okamžitě, co můžete udělat brzy a co je na obzoru, abyste vytyčili směr k tomu, co chcete vidět a udělat pro sebe. Ať už se jedná o rozhodnutí podniknout kroky v osobní oblasti, v profesní oblasti nebo v obou oblastech, budete potřebovat jasnou vizi toho, co chcete.

2. Začněte u svého těla

Poslouchejte tlukot svého srdce, teplotu, žaludek; co vaše tělo potřebuje, aby se cítilo dobře? Velkou sklenici vody? Výživnou snídani a protažení na začátek dne? Zapomeňte na složitou dietu, kterou jste se snažili držet, a na těsné kalhoty, které vás omezovaly při sezení na Zoom hovorech. Připusťte si možnost, že vaše tělo už ví, co je pro vás dobré. Začněte být pozorní.

Uvědomělé jídlo, pití, spánek a odpočinek spočívají v tom, že jste na místě řidiče. Věnujte pozornost zprávám, které vám vaše tělo vysílá o tom, co potřebuje k životu v přítomném okamžiku. Když je zpochybňujeme, nerespektujeme a prosazujeme vlastní program, aktivně se bráníme uvědomělému životu. Jestliže budete sledovat a respektovt, o co si vaše tělo (nikoliv mozek) říká, postupně se dostanete na ideální hmotnost a fyzickou kondici. Ale je nutné tělo opravdu poslouchat a respektovat jej.

Obáváte se, že se jen tak nenaučíte svému tělu naslouchat? To je přirozené. Pomoci vám s tím může kniha „Naslouchejte svému tělu“.

3. Optimalizujte svůj prostor

Svůj prostor si vytváříme sami, neděje se nám to samo. Ani nepořádek se neděje sám o sobě, někdo jej vyrábí. Stačí třeba pár dní neuklizené prádlo, o vynechání večerního rituálu skládání do myčky ani nemluvě. Jenže chaos plodí chaos. Podařilo se však vypozorovat, že dramatická reorganizace domácnosti přivodí odpovídající dramatické změny životního stylu a perspektivy. Dokáže změnit život.

Interiér

Když se chováme racionálně, účelově, přebíráme kontrolu nad svým nejbližším prostředím a navrhujeme prostor, který splňuje naše funkční potřeby a ukazuje naši osobnost. Zkuste si své osobní prostory zorganizovat, uklidit, případně vyzdobit přesně podle sebe. Co třeba inspirativní citáty, drobnosti v oblíbené barvě a atraktivní hodiny, které vám pomohou udržet si pozornost a zodpovědnost za sebe sama po celý den.

4. Energetická mapa dne

Někdo se budí v pět, jiný v osm a každý na svém čase vstávání vidí jiná pozitiva a rád je dává na odiv ostatním, dokonce i jako návody. Přestaňte se ale honit za řešeními produktivity jiných lidí a navrhněte si takové, co bude nejlépe fungovat pro vás. To nás samozřejmě vrací k respektu a naslouchání vlastnímu tělu. Začněte tím, že si všimnete, ve které části dne cítíte vrchol energie. Pracujete nejlépe, když začínáte brzy a končíte brzy, nebo raději začínáte pozdě a končíte pozdě? Či jste někde mezi?

Když se vám podaří najít denní dobu, kdy se cítíte nejlépe soustředění, vytvořte si osobní energetickou mapu a podle ní si naplánujte úkoly, které jsou nejvíce náročné, nebo je nutno v nich dbát na spousty detailů. A naopak jednoduché, automatizované nebo flexibilní úkoly si nechte na hodiny, kdy vám dochází dech, nebo se regenerujete po předchozím sprintu plném soustředění.

5. Dělejte si pravidelný přehled o svém postupu

Nečekejte, až den skončí, abyste si zkontrolovali svůj pokrok. Udělejte si občas krátký audit:

  • Pracoval jsem na věcech, které se týkají mých hlavních cílů?
  • Zvládl jsem upřednostnit funkční řešení před řešením dokonalým, abych si udržel dynamiku?
  • Existují věci, které bych mohl nebo měl udělat jinak, abych maximalizoval svůj dnešní pokrok?

Pokud v totmo auditu najdete příležitosti ke zlepšení strategie, včasnému zásahu, udělejte to.

To-do list

6. Netlačte na pilu příliš silně a příliš rychle

Strategie je ve skutečnosti o chytřejší práci, ne o práci tvrdší. Když jste skutečně cílevědomí, přemýšlíte o způsobech, jak maximalizovat svůj výsledek, aniž byste to přehnali s čímkoliv během procesu jeho dosahování.

Všímejte si, kde mohou být k dispozici zkratky, automatizace nebo další podpora, abyste dosáhli určených akčních kroků rychleji nebo efektivněji. Cílem je vyhnout se vyhoření. I když nám kroky, které podnikáme, přinášejí radost a jsme nadšeni z toho, že jsme dosáhli změny nebo zlepšení, klíčová je udržitelnost.

Všimněte si, kde se vám vyplatí investovat nějaký čas předem, abyste později získali čas zpět. Vzpomeňte si třeba na e - mailové štítky, předem naplánované příspěvky nebo jiné taktiky pracovního toku, jejichž zavedení zabere sice trochu času navíc, ale zpětně vám vykoupí spoustu hodin rutinní námahy a nekonečné frustrace.

Pokud jste typ člověka, který si s podobnými technologiemi ještě nerozumí, je v pořádku požádat o pomoc. Technologie nám nabízejí spoustu řešení, která šetří čas a podporují strategii. Je škoda nechat si výhody technologií ujít. Nemá smysl se jich bát. Seberte odvahu a zkuste to s nimi.

7. Zkontrolujte, zda vás něco nerozptyluje

Je nejvyšší čas začít rozlišovat mezi zbytečným a užitečným. Zbytečné věci a činnosti vás zbytečně rozptylují, zdržují a odsávají vám to nejcennější, co máte: čas a energii. I televize běžící v pozadí, zatímco pracujete, dokáže skrytě rozptylovat a brát příliš energie na to, abyste dokázali zvládnout multitasking.

Ale když ji vypnete, budete mít na práci klid a budete mnohem pozornější, efektivnější. Zavažte se sami sobě, že když už se do toho pustíte, budete se plně věnovat práci. Nezapomínejte si však předem naplánovat přestávky. Pravidelné přestávky jsou nejen příjemné, ale i důležité. A nezapomínejte, že čas na TicToc nebo Slack přichází až o přestávce.

Nerušit

8. Neúspěch plábujte dopředu

Chybujte cíleně. Že je to nesmysl a nejde to? Budete překvapeni, není. Když se cíleně snažíme uspět, musíme být také ochotni selhat. Musíme být ochotni zkusit něco, co bychom mohli totálně zpackat. Ale na to je potřeba mít odvahu. Pokud nás strach z neúspěchu ochromuje, je to přímá blokáda cílevědomého života.

Neznamená to, že pokaždé musíme selhat. Ale potřebujeme si tuto zkušenost normalizovat, začít ji brát jako běžnou součást života. Proč? Aby se nám v případě neúspěchů hodila k učení, přizpůsobení a dalšímu postupu.

9. Pozvěte lidi do svých plánů

Své sny nemusíte držet v tajnosti. Netřeba se bát o tom říct ostatním. Nedělejte tu chybu, že budete čekat, až bude finální produkt hotový, abyste o něm řekli přátelům, rodině, nebo dokonce cizím lidem. Není nutné, abyste na všech životních frontách bojovali sami.

Připusťte možnost, že vám lidé mohou pomoci dosáhnout některého z cílů. Jen málokdo z nás si plní své sny sám. Připravte se na to, že budete mluvit o tom, o co usilujete, o svém osobním "proč", které vás motivuje, a o tom, co potřebujete k tomu, abyste toho dosáhli.

Networking

Když jste ochotni vyprávět o svých potřebách a snech, je šance, že někdo je připraven a ochoten podělit se o chybějící část. Pro ty z nás, kteří neradi žádají o pomoc, je to hora, kterou stojí za to zdolat. Zkuste to, zpracujte nepříjemné pocity a vzpomeňte si, že kdyby to byl někdo jiný, kdo vám vypráví o svých snech, a vy byste byli v pozici, kdy můžete pomoci, také byste chtěli pomoci. Spolupráce navíc přináší ohromnou výhodu synergie. 

Co dodat závěrem?

Rozhodnout se pro cílevědomou činnost a způsob života vyžaduje odhodlání, neboť jde o to hrát dlouhodobou hru. Budete se probouzet a rozhodovat se den co den a možná ještě nějakou dobu potrvá, než uvidíte plody své práce. Je ale potřeba vytrvat.

Záměr, za kterým stojí za to jít, není nikdy snadný. Věci se nedějí jen tak. Mohou se dít díky vám. Volba je na vás. Otevřete dveře auta, vklouzněte zase na sedadlo řidiče, připoutejte se a ochopte volant. Tohle je prostě jízda, při které rozhodujete vy.

Zdroj: Lifehack.org

Často kladené dotazy

Proč děti často nesouhlasí s tvrzením, že právě prožívají nejlepší část života?

Děti často nesouhlasí s tímto tvrzením, protože jako děti nemají možnost se samy rozhodovat a řídit si svůj život. Chtěly by mít větší kontrolu nad svým časem spánku, kariérou a rozhodování o krocích k dosažení svých snů.

Jak můžeme začít být cílevědomí a přítomní ve svém životě?

Abyste začali být cílevědomí a přítomní ve svém životě, je důležité převzít kontrolu nad svým životem a přestat se řídit falešnými příběhy o tom, proč nemůžete jít vpřed. Zaměřte se na to, co chcete udělat okamžitě, co můžete udělat brzy a co je na obzoru. Také začněte poslouchat své tělo a optimalizovat svůj životní prostor.

Jak může kniha "Naslouchejte svému tělu" pomoci v procesu poslouchání a respektování našeho těla?

Kniha "Naslouchejte svému tělu" může pomoci čtenářům naučit se naslouchat potřebám a signálům, které jejich tělo vysílá, a postupně tak dosáhnout ideální hmotnosti a fyzické kondice. Učení se naslouchat tělu je důležitým krokem k uvědomělému životu.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...