9 víkendových aktivit, které nastartují vaši produktivitu do pracovních dní

Víkend

Zdá se vám, že vás ten hrozivý pocit strachu z pondělního rána - přezdívaný „Sunday Scaries“ - zasahuje každý týden silněji a silněji? Máte přímo fobii z pondělního rána a vůbec se vám do práce nechce – a je přitom jedno, které zaměstnání to je, případně se to děje dokonce i při vašem podnikání? V tomto případě nepůjde ani tak o antipatii k dané práci, jako spíš o nedostatek energie. Zkuste speciální víkendové činnosti, které nastartují vaši produktivitu! Pro inspiraci jsme šli na web Lifehack.org, kde podobné zkušenosti sdílí mnoho autorů.

Dokázali myslet jen na povinnosti

Jak se svěřují mnozí autoři na uvedeném webu, i oni byli v podobné situaci. Jakmile se blížilo nedělní odpoledne, začínali být stále více stresovaní, a to i přes fakt, že pátek odpoledne a celou sobotu se snažili podnikat jen samé relaxační víkendové aktivity.

Jenže jak se blížil konec víkendu, zjistili, že se snaží jen uklidnit stále více zjitřenu mysl. Jediné, na co byli schopní myslet, byly povinnosti, které na ně v kanceláři čekají: plná schránka, přeplněný pracovní plán a seznam úkolů, též nevyhnutelné problémy, které zákonitě objeví, jakmile má člověk pocit, že úkoly jsou hotové a není nic, co by mohlo překvapit.

Problém ale nebyl v pracovním týdnu…

Lidé, kteří psali tyto poznatky, se zároveň věnují i otázkám pracovní psychologie a zároveň produktivity, stresu, prostě všemu, co s výkonem povolání i s podnikáním souvisí. Proto si dokázali uvědomit, že celá obava z pracovního týdne vlastně vůbec neplyne z pracovního týdne samotného.

Plyne z toho, že si nedokázali víkend zařídit tak, aby je na pracovní týden dostatečně připravil. Chyběla jim jedna podstatná věc: aby se o víkendu zrelaxovali, zamysleli se, věnovali se i jiným věcem, než jsou cen pracovní povinnosti. Zkrátka přišli na to, že je potřeba si víkend užít tak, aby nás připravil na nadcházející pracovní povinnosti.

Ať chceme nebo nechceme, je jedním z největších předpokladů úspěšného pracovního týdne strategický víkend – tedy víkend nastavený tak, abychom se během něj „restartovali“. Více motivace k síle a k práci totiž během týdne najdete, jen tehdy, když máte na víkend v plánu něco osvěžujícího nebo zábavného, ​​na co se můžete těšit. Zvládnout náročný pracovní týden vám totiž mohou pomoci právě plány na víkend.

A které jsou těmi nejlepšími, těmi, co podpoří aktivitu a produktivitu následujícího pracovního týdne? Podívejme se na devět z nich, jež pro čtenáře vybrali právě lidé z Lifehack.org.

Káva a čokoláda

1. Meditace

Meditace může být pro váš mozek a aktivitu přínosná mnoha způsoby, od zvyšování sebevědomí a snižování stresu, po zvyšování kreativity a trpělivosti. Všechny tyto věci neodmyslitelně souvisí s produktivitou práce, ale získání schopnosti být plně přítomen, která se pojí právě s meditací, může mít zásadní dopad na vaši schopnost soustředit se - a dělat věci efektivněji – i během celého týdne nebo o víkendu.

Jestli vás děsí jen pomyšlení na meditaci, netroufáte si na ni, začněte jen pomalu, po malých krůčcích. Zaměřte se na relaxační úkol, jako je vědomé dýchání, s plným soustředěním se, po dobu 5-10 minut. Půjde to pomalu, ale trénink ponese postupně výborné výsledky.

K tomu přidejte ještě deník vděčnosti, abyste vylepšili své pozitivní myšlení. O co jde? O deníček, do nějž si denně zapíšete několik pozitivních událostí nebo myšlenek uplynulého dne. Pokud v tomto procesu potřebujete pomoc, stáhněte si některé z meditačních aplikací, jako je třeba HeadSpace nebo Insight Timer.

2. Něco kreativního

Malování. Psaní. Skládání. Modelování. Focení. … Zdobí váš obývací pokoj či ložnici vaše výtvory? Pak je to jedině dobře! Všechny kreativní snahy mají jednu společnou věc: zlepšují vaši pohodu a funkci vašeho mozku. Být kreativní také podporuje stav „toku myšlenkové energie“, který může zvýšit vaši produktivitu.

Kreativita velmi posiluje smysl pro zvládnutí aktivit i problémů, pro dotahování úkolů do konce. Tím vám pomáhá zlepšit vaše duševní zdraví a osvobodit mysl, abyste se mohli během týdne lépe soustředit na práci.

Bez ohledu na to, pro jaký typ kreativity se během doby rozhodnete, udělejte vždy maximum pro to, aby si váš mozek odpočinul od práce všedního dne.

Pastelky

3. Čtení

Čtení je jednoduchý způsob, jak si odpočinout každý den, ale je obzvláště užitečné pro správnou přípravu na pracovní týden. Každá kniha, kterou považujete za zajímavou, může být odpočinková pro vaši mysl a příjemná, ale bez ohledu na to, jaké téma si vyberete, upřednostňujte papír (fyzickou knihu) – většinu týdne zíráte na obrazovky, tak proč ještě i o víkendu…

Navíc elektronické zobrazení snižuje schopnost vnímat skutečný obsah knihy, což už bylo potvrzeno několika studiemi. Elektronický inkoust zkrátka vnímáme úplně jinak než ten opravdový. Jakmile není možnost knihou volně listovat a vracet se zpět k důležitým místům, je její čtení komplikovanější, a přitom mělčí – sami možná tuto zkušenost také máte.

Existují také zkušenosti naznačující, že čtení beletrie může zlepšit kognitivní funkce vašeho mozku, což zjevným způsobem přispívá k vaší produktivitě. Navíc čtení dějově a vztahově zajímavých románů pomáhá být empatičtější a podporuje schopnost přemýšlet z pohledu jiné osob. To je obrovský přinos pro jakoukoliv lidskou činnost!

4. Cvičení

Motivovat se ke cvičení, zejména o víkendech, vyžaduje určitou námahu, ale může vám být dobrým motivátorem fakt, že mozek se po cvičení cítí jasnější a tělo uvolněnější. To je pro budoucí produktivity velmi důležité.

Cvičení má dopad na všechny oblasti zdraví, od duševní pohody po očekávanou délku života a snížení rizika onemocnění. Ale je také prospěšné pro vaši mysl. Rutinní cvičení dokonce může zlepšit paměť, soustředění a pozornost, což opět přispívá k vyšší produktivitě během týdne.

Rozhodně nemusíte být rovnou atlety. Vyberte si aktivitu, kterou rádi děláte, a věnujte se jí 30 minut denně. Pokud nemůžete chodit do posilovny nebo nemáte doma vybavení, zapněte si kurz YouTube, stáhněte si aplikaci pro cvičení n vaší úrovni nebo se projděte venku, svižnějším tempem. Získáte dlouhodobé výhody, které vám nikdo nevezme.

O tom jak najít motivaci k cvičení, když cvičení nenávidíte, tu plánujeme napsat v některém z dalších článků.

Dvojice v přírodě

5. Pobyt venku

Čas venku je jednoduchý a příjemný způsob, jak posílit vaše zdraví a současně zlepšit vaši náladu, produktivitu a soustředění se na práci. Například sluneční svit ráno pomáhá regulovat cirkadiánní rytmus, což podporuje lepší spánek a náladu. Dokonce je prokázáno, že zeleň zlepšuje funkci mozku - i pouhý pohled na pěknou venkovní scénu může přinést výrazný pozitivní impuls.

Snažte se proto o víkendech trávit co nejvíce času venku - procházkami ve svém okolí, procházkami po oblíbených stezkách nebo samozřejmě i prací na zahradě, když nějakou máte. Rozhodnete-li se i cvičit v přírodě - získáte to nejlepší z obou světů!

6. Něco zábavného

Během pracovního týdne bychom měli mít něco, na co se budeme těšit na víkend. Něco zábavného, co budeme o víkendu podnikat, za čím půjdeme, co nám pomůže s výkonností v práci, abychom se víkendu dříve dočkali, nejlépe se vším v práci za pracovní týden uzavřeným, s relativně čistou hlavou.

Psychologické studie naznačují, že s budoucí motivací lidé najdou větší motivaci k plnění současných úkolů. Motivujte se k práci tím, že si na víkend naplánujete něco, na co se budete opravdu těšit - vidět někoho blízkého, vyrazit na svůj oblíbený výlet, vyrazit z města na malé dobrodružství nebo si užít filmovou noc s rodinou, s partnerem.

Jablkový čaj

7. Vaření

Proč je pro mnoho lidí skvělým koníčkem vaření? Používání vašich pěti smyslů je dokonalý způsob, jak procvičit všímavost a snížit úzkost. Víkendová příprava jídla na pracovní týden vám může také pomoci ušetřit čas během týdne. Stačí si připravit jednotlivé porce tak, abyste je zamrazili a později postupně rozmrazovali tak, jak je právě budete potřebovat.

Všechno tohle úsilí vám pomůže relaxovat, být kreativní, cítit se užitečně, být aktivní, ušetří vám v budoucnu čas po práci a zabrání vám v objednávání rychlého občerstvení, které vám jen odčerpá energii na trávení těžkého pokrmu s minimem výživových hodnot. Možná najdete zajímavé recepty - podělte se o ně i s kolegy!

8. Čas bez obrazovky

Na volném čase zaměřeném na technologie není nic špatného, ​​ale pokud se vaše práce odehrává na technologických platformách a na obrazovkách po celý týden, je dobré se od nich na víkendy odpojit. Proč?

Za prvé, příliš mnoho času na obrazovce, zejména v noci, narušuje spánek. Abyste se co nejlépe připravili na zátěž v práci, budete chtít dohnat ztracený odpočinek právě o víkendu - jenže právě modré světlo obrazovek nepodporuje regenerační odpočinek, právě naopak.

V sobotu a v neděli si nechejte čas bez obrazovky - a uvidíte, že během týdne budete kreativnější a soustředěnější.

Víno na dovolené

9. Plánování týdne

Je vaším cílem zvýšit vaši produktivitu? Pravděpodobně tedy nejdůležitější částí vašeho víkendu bude čas, který věnujete přípravě záměrů na příští týden – jak na pracovní, tak samozřejmě i na víkend. Nešetřete na této aktivitě ani doma a ani v práci – studie totiž ukazují, že při dosažení vysoké kvality plánování dosáhnete více cílů.

Možná nebudete chtít trávit víkend rozvrhováním a stanovováním cílů, ale zjistíte, že váš stres klesne a vaše účinnost se zvýší, pokud s plánováním začnete a postupně se ho naučíte. Totéž platí pro ostatní víkendové aktivity. Připravit se na lepší výkon, a tak i na úspěch, to stojí za investici - zvláště pokud tyhle kroky jednou provždy vyloučí ty tzv. „Sunday Scaries“ neboli paniku z blížícího se pracovního týdne.

Zdroj: Lifehack.org

Často kladené dotazy

Co může způsobit nedostatek energie a zvýšený stres z pondělního rána?

Problém často nepramení z náročného pracovního týdne, ale ze špatně strukturovaného víkendu, který nedokáže efektivně připravit a doplnit energii na pracovní povinnosti. Je důležité si víkend užít a věnovat se činnostem, které mají pozitivní vliv na duševní zdraví a pomohou nás lépe připravit na nadcházející pracovní týden.

Jaká činnost může pomoci s nedostatkem energie a zvýšit produktivitu během pracovního týdne?

Meditace může mít mnoho přínosných účinků, jako zvyšování sebevědomí, snižování stresu, zvyšování kreativity a trpělivosti. Všechny tyto věci souvisí s produktivitou a získání schopnosti být plně přítomen může mít zásadní vliv na soustředění a efektivitu práce během týdne.

Proč je důležité být v průběhu víkendu kreativní?

Kreativní činnosti podporují tok myšlenkové energie a zlepšují naši pohodu a funkci mozku. Kreativita posiluje smysl pro zvládnutí aktivit a problémů, dotahování úkolů do konce, což významně přispívá k duševnímu zdraví a osvobozuje mysl, aby se během týdne mohla lépe soustředit na práci.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...