7 znaků vyhoření: Jak si s nimi poradit?

tíha povinností

Bojíte se, že vyhoříte? Při hledání příznaků byste měli vzít v úvahu svou energii a náladu během pracovní doby. Každý jsme totiž odlišní - a zatímco někdo trpí vyhořením už při střední zátěži, vás může zastihnout až mnohem později. Vyhoření se však obecně spojuje s nespokojeností, skličujícím pocitem a stupňující se frustrací. Setkat se s ním může úplně každý. Dokonce i člověk, který svou práci miluje a nikdy by ji nevyměnil za žádnou jinou. Odborníci z Lifehack.org připravili zajímavé povídání o vyhoření, které vám nyní přinášíme.

Co je vyhoření?

Narovinu si řekněme, co vlastně vyhoření znamená. Vyhoření, v angličtině známé pod názvem „burnout“, je psychický syndrom s fyzickými i psychickými projevy. Poprvé jej popsal až v roce 1975 Herbert Freudenberger. Do té doby se v medicíně o syndromu příliš nemluvilo, běžní lidé o něm nevěděli, obecně se nijak zvlášť neřešil.

V dnešním světě již má řadu definic a u každého jedince se projevuje jinak. Většinou však jde o stav psychické vyčerpanosti, který má vliv i na fyzický stav postiženého a který se vyskytuje v obzvláště mentálně náročných profesích, ale i v jiných povoláních. Setkávají se s ním i ti, kteří pravidelně pracují s lidmi.

Celkový syndrom vyhoření tvoří řada jednotlivých symptomů ze psychické, sociální a fyzické oblasti. Hlavními příznaky, které vám napoví, že syndromem trpíte, jsou emoční vyčerpanost, kognitivní vyčerpání a celková únava, ze které se nelze běžně vyspat. Ráno se dokonce můžete cítit hůře než den večer předtím.

Problém vyhoření je ten, že přichází pomalu a potichu. Následně, když udeří, je však velmi silný a dokáže vás ovlivnit na několik dní, týdnů, měsíců, v nejhorších případech i let. Zasáhne nejen váš pracovní, ale také osobní život.

Co bývá příčinou vyhoření?

Jednoduše řečeno, vyhoření představuje nerovnováhu mezi profesním očekáváním a realitou. Toto napětí vás postupně vycucává, až se nakonec psychicky zhroutíte.

Vyhoření

Vyhoření je zdlouhavý proces, který má čtyři základní fáze:

  • nultá fáze – v této fázi nevíte, že vyhoření vůbec máte. Jste naprosto v pořádku. Neustále pracujete, máte málo odpočinku a můžete se cítit vyčerpaní. Není to však nic, co by se nedalo dohnat spánkem a odpočinkem třeba o víkendu. Problém však přichází tehdy, když na víkend a odpočinek jaksi zapomenete.
  • 1. fáze – v této fázi cítíte, jako by vám všechno unikalo mezi prsty. Nic nestíháte, jste ve stresu a ztrácíte svou organizovanost, systém. Množství práce na vás začíná padat.
  • 2. fáze – v této fázi se začínají ukazovat první symptomy neurózy, jako například úzkost. Práci vůbec nestíháte, málo spíte a nedopřáváte si odpočinku. Máte chaotické chování.
  • 3. fáze - poslední, třetí fáze, je i ta nejhorší. Z pocitu, že „musíte“ všechno udělat, se stává pocit, že „nemusíte“ dělat nic. Jste apatický, vaše motivace je na bodě nula. Nejraději byste celý den zůstali v posteli a sledovali filmy nebo seriály. Nejčastěji cítíte smutek, zklamání, vyčerpání a únavu. Mnozí lidé v takovém období ztratí práci.

Jak začít se včasným odpočinkem a prevencí proti vyhoření? Co třeba masážní podložka?

Velkou roli hraje rovnováha mezi pracovním a soukromým životem

Vyhoření není žádnou maličkostí, ale vážným problémem. Když se vám zdá, že jím trpíte, je nutné proti němu okamžitě bojovat. Čím dříve ho podchytíte, tím lépe. Tématu se v průběhu let věnovaly i mnohé studie. Ty prokázaly přímou korelaci mezi pocity profesionálního vyhoření v práci a úrovní spokojenosti s rovnováhou mezi pracovním a soukromým životem. Co to znamená?

Představte si, že máte před sebou váhu. Na jedné straně je osobní život, na druhé ten pracovní. Když jsou misky vyrovnané, všechno je v pořádku. Cítíte se skvěle jak doma, tak v práci. Jakmile se ovšem začne něco kazit, například začnete více pracovat a dostaví se vyhoření, tlak začne působit na misku pracovního života. Tím se naruší rovnováha. Váš profesní život tak přímo ovlivní ten osobní.

Právě proto je třeba bojovat proti tomuto tlaku, odstranit jej a vyrovnat misky, abyste se cítili dobře jak v práci, tak doma. To samo o sobě zní velmi jednoduše. Problém je však v tom, že hranice mezi prací a osobním životem nejsou tak jednoznačné. Často se dokonce prolínají. A to zejména tehdy, když pracujete z domova.

Pracovní přetížení

Pozor na home office!

Home office, který je dnes stále oblíbenější, a poslední rok i více využívaný, způsobuje vyhoření mnohem častěji než klasická práce v kanceláři. Je proto důležité, abyste si našli určitý balanc a dokázali pracovat z domova, aniž byste jednotlivé části svých dvou životů nechali se příliš prolnout. Prostě i domácí kancelář včas zavírejte!

7 znaků vyhoření

Nejprve se poctivě podíváme na běžné příznaky vyhoření. Dobrou zprávou je, že při hlubším uvědomí si problému a při několika jednoduchých změnách můžete s vyhořením velmi jednoduše zatočit sami, bez pomoci odborníka.

1. Fyzická únava

Fyzické vyčerpání je obvykle prvním příznakem vyhoření, kterého si všimnete. Neustálý pocit únavy vás může přivést do kolotoče zvýšeného stresu a vyvolat mnoho dalších příznaků. Fyzická, duševní a emoční energie navzájem souvisí. V případě syndromu vyhoření je jejich nerovnováha někdy důvodem, proč spánek navíc nepřináší úlevu a pomoc.

K tomu, abyste získali potřebnou energii, je nutné, abyste se nejprve zbavili zvýšeného stresu. Dejte si několik dní či dokonce týdnů volna. Uvolněte se a oddychujte. Nemyslete na práci. Jakmile se stres sníží, vaše energie se vyrovnají. Díky tomu se vám bude lépe usínat a odpočívat. I proto je velmi důležité pravidelně odkládat úspory – abyste si mohli odpočinek dovolit.

2. Nedostatečná péče o sebe

Jedním z nejsnáze rozpoznatelných znaků vyhoření v práci je zanedbávání péče o sebe sama. Přispívá totiž k vyhoření a je hlavní součástí narušené rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem.

3. Špatná nálada a podrážděnost

Je běžné, že stresující pracovní prostředí vyvolává mrzutost. Je také vysoce pravděpodobné, že vaše rychlé a spontánní reakce se dostanou i do vašeho osobního života. Například zcela bezdůvodně křičíte na své děti nebo partnera. Případně se pohádáte kvůli maličkosti, která by vás jinak vůbec ani nevzrušila. Sekundárním znakem pak je nevysvětlitelná nevrlost.

4. Nedostatečné soustředění a koncentrace

Tyto příznaky duševní únavy mohou být způsobeny fyzickým nebo emocionálním přetížením, jakož i zanedbáváním sebe sama. To znamená, že pokud bojujete s únavou nebo stagnující péčí o sebe, je pravděpodobné, že budete trpět i tímto příznakem.

Vyhořelá zápalka

Pokud se nedostatečně soustředíte, znamená to, že k dokončení i těch nejzákladnějších úkolů potřebujete více energie. Pocit, že nemáte dostatek času nebo energie na to, co musíte udělat, je katalyzátorem ochromení a syndromu vyhoření.

5. Menší zdravotní problémy (fyzické)

Pokud jde o vyhoření, největším problémem je vysoké napětí. Je běžné, že stres se projevuje jako fyzické nepohodlí, které nelze přičíst žádnému zdravotnímu stavu. To může být frustrující, zvláště když kvůli symptomům trpíme.

Mezi hlavní fyzické příznaky napětí patří bolesti hlavy, bolesti a napětí v oblasti krku a ramen, a problémy s trávením (pálení žáhy, bolesti žaludku, líná střeva). Příznaky mohou být také časté náhodné bolesti, ztuhlá čelist a nevysvětlitelné změny hmotnosti.

Lidé v této situaci jdou často od lékaře k lékaři a hledají řešení, ale bez rozuzlení. Je to bohužel částečně způsobeno tím, že vyhoření není diagnostikovatelným fyzickým zdravotním stavem. Pokud narazíte na tyto příznaky vyhoření a stresu, zkuste se zaměřit na hlavní příčiny, které jsme zmínili.

6. Znecitlivění nebo únik

Když se v životě cítíte vystresovaně, můžete mít tendenci přede vším uniknout. Lidé jsou prostě takoví. Namísto toho, aby své problémy řešili, hledají jednoduchý způsob, jak se vyhnout nepříjemnostem. Potraviny, alkohol a léky uvolňují v mozku chemikálie, které vytvářejí dobrý pocit. Tento efekt posiluje naše chování, takže kdykoli jsme v situaci, kdy se cítíme vystresovaní nebo nešťastní, naše podvědomí automaticky signalizuje, abychom sáhli po této rychlé nápravě.

Mezi další příklady znecitlivění a úniku patří nadměrná zaneprázdněnost, závislost na videohrách a další bezduché činnosti, jako je například zhlédnutí množství seriálů či nekonečné prohlížení sociálních médií. Do jisté míry se toto chování v naší společnosti obvykle považuje za běžné. Pokud však zjistíte, že se těmto činnostem věnujete právě proto, abyste se vyhnuli určitým úkolům, situacím nebo emocím, může to být znamení, že ve vašem životě něco není v pořádku.

7. Nedostatek spokojenosti s aktivitami nebo úkoly, které vás dříve bavily

Tento příznak je také běžně spojován s depresí. Existuje několik složek deprese a syndromu vyhoření, které se překrývají, ale to neznamená, že se navzájem vylučují. Můžete mít obojí současně, nebo jen jedno z nich. V případě syndromu vyhoření máte tendenci se cítit příliš vyčerpaní nebo vystresovaní na to, abyste byli při těchto činnostech duševně přítomni a užívali si je. Je těžké si vychutnat něco, když je vaše mysl příliš roztržitá nebo příliš trudná.

Klid v přírodě

3 kroky, jak udržet na rovnováhu mezi pracovním a osobním životem

  • Vytvořte ve svém rozvrhu prostor určený jen pro osobní a jen pro profesní úkoly, abyste si zajistili, že ve svém životě máte místo pro obě oblasti. Neopomínejte ani různé aktivity a úkoly, které vás baví, a relaxujete u nich.
  • Během dne si dělejte relaxační přestávky. Krátká procházka na čerstvém vzduchu nebo jen postavení se od stolu vám nezabere více než 10 minut. Tyto jednoduché činnosti zmírňují napětí, obnovují energii a soustředění, a zlepšují náladu.
  • Nejprve se zaměřte na to, co „musíte“ udělat. Toto jsou vaše základní a nezbytné úkoly a povinnosti doma i v práci. Zapište si je do svého harmonogramu červeným písmem. Následně pod ně si zaznačte jinou barvou projekty a úkoly s nižší prioritou. Neočekávané úkoly mohou mít v rozvrhu místo, ale nesmí nezabírat většinu vašeho drahocenného času a energie.

Vyhoření nepodceňujte

Vyhoření je poměrně velkým problémem, se kterým se může setkat úplně každý. Zbytečně ho nepodceňujte a dávejte na sebe pozor. Nezapomínejte na odpočinek a relax. Práce vás může bavit, ale musíte si od ní umět odpočinout – a to i za cenu mírné ztráty na výdělku.

Zdroj: Lifehack.org

Často kladené dotazy

Co je vyhoření a jak se projevuje?

Vyhoření je psychický syndrom s fyzickými i psychickými projevy, který většinou nastává v důsledku stavu psychické vyčerpanosti. Tento stav má vliv i na fyzický stav postiženého a často se vyskytuje v mentálně náročných profesích nebo u lidí, kteří pravidelně pracují s lidmi. Hlavními příznaky jsou emoční vyčerpanost, kognitivní vyčerpání a celková únava, ze které se nelze běžně vyspat. Ráno se můžete cítit hůře než den večer předtím.

Co bývá příčinou vyhoření?

Vyhoření představuje nerovnováhu mezi profesním očekáváním a realitou. Toto napětí vás postupně vycucává, až se nakonec psychicky zhroutíte. Vyhoření je zdlouhavý proces, který má čtyři základní fáze: nultá fáze, kde nevíte, že vyhoření máte; 1. fáze, kde cítíte, že vám všechno uniká mezi prsty; 2. fáze, kde se začínají ukazovat první symptomy neurózy; a 3. fáze, kde se z pocitu, že „musíte“ všechno udělat, stává pocit, že „nemusíte“ dělat nic.

Jak začít se včasným odpočinkem a prevencí proti vyhoření?

Velkou roli hraje rovnováha mezi pracovním a soukromým životem. Je důležité bojovat proti tlaku, který způsobuje nerovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, a zajistit, že se cítíte dobře jak v práci, tak doma. To zahrnuje včasný odpočinek, dostatek spánku a vyhledání různých forem relaxace, jako například masážní podložky nebo jiných technik uvolnění.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...