7 věcí, které vás budou bavit a umožní vám žít naplněný život

život baví

Žijete svůj život náhodou a jen tak mimochodem, nebo dáváte přednost naplňujícímu životu pohlcenému vášní, chutí do života a dobrou energií? Životní vášeň a zájmy se neodvíjejí od toho, že vždy děláte to, co chcete. Můžete si však vykouzlit to, co je vám příjemné v daném okamžiku nebo období, což vám rozjasní den či týden. A co se děje po většinu vašeho života, vytváří mnohem větší dopad. Dobré je vědět, že většina toho, co v životě prožíváme, pochází z naší aktivity a z našich úkonů.

Rozhodnutí se dělají proto, abychom přijali cestu, která vede k předem určenému cíli. A právě ta nás pak životem provází. Dobré je také vědět, že pokud žijete jen v rozmezí svých pocitů a emocí a vycházíte jen z nich, budete celý život jen cestujícím na horské dráze. Ovšem cílené využití vaší vášně jako touhy vás posadí na sedadlo řidiče.

Jenže co je zdrojem životních vášní? Je těžké odlišit podstatu toho, co vás baví a naplňuje od pocitů spojených s těmito činnostmi. Proto se podíváme na návod od odborníků z Lifehack.org, kteří ukázali jak na to, abyste se na dostatečně dlouhou dobu zastavili - a vložili energii a soustředění se na zdroje svých životních naplnění, nikoliv na pocity kolem nich.

Následujících sedm životních vášní, které vás opravdu budou bavit a umožní vám žít naplněný život, vám pomůže znovu objevit váš směr a pomůže vám vykročit do vaší opravdové velikosti. Pomoci mohou i se sebeúctou a láskou, stejně tak s pocitem spokojenosti. Sestavili je odborníci z portálu lifehack.org.

radost v přírodě

1. Přítomnost

Honba za budoucími okamžiky může být vyčerpávající, proto udělejte krok zpět a buďte přítomní. Prožijte si přítomný okamžik. Nezahlcujte se úkoly. Snaha o multitasking a splnění každé povinnosti ve zlomku vteřiny je zdrcující. Zpomalte svůj den a dovolte své přítomnosti, aby si získala vaši pozornost. Na tom, co děláte, záleží. A záleží i na tom, jak se rozhodnete prožít svůj den. Ale vše bude ztraceno, pokud nebude podpořena přítomnost. Přítomnost je tím, v čem všichni žijeme.

Pocitu opravdového prožívání přítomnosti lze dosáhnout tím, že si najdete čas na nadechnutí a na vychutnání si daného okamžiku. Práce s dechem dává prostor všem vašim smyslům, aby si uvědomovaly podněty kolem vás. Detaily se stávají zapamatovatelnějšími a hmatatelnějšími, protože pocit přítomnosti si žádá opravdovou pozornost.

2. Sebeláska

Kolikrát za den řeknete "promiň" a za co? Většina z nás by ani nevěděla, kolikrát to řekne, protože si nedáváme čas na to, abychom se zaposlouchali do svých obvyklých slov a frází. Omluvíme se, politujeme se - a jdeme dál, jako by to byl obecný pozdrav, běžná formule pro běžný den.

Mějte se více rádi tím, že ze svého každodenního slovníku odfiltrujete zbytečně vyřčené fráze "lituju, že" nebo „promiň, že“. Pokud se nyní potřebujete upřímně za něco omluvit či politovat sebe sami, udělejte to. Ale jen v případech, které za to opravdu stojí. Nestavte se do role člověka, který se všem za všechno omlouvá, nebo se stále jen lituje. Bude to chtít změnu v podobě více sebelásky.

Příliš mnoho dní je formulováno podle toho, čeho jste dosáhli. Každý den je nový začátek s novými možnostmi. Včerejšek je minulostí a zítřek teprve přijde, proto se na dnešek dívejte jen s láskou jako na jednu ze svých životních vášní.

žena při západu slunce

4 cesty k sebelásce

Někdy je těžké se naučit mít se více rád, a dosáhnout tím lepšího sebevědomí. Podívejme se proto na 4 pravidelné kroky, které byste měli dělat, když potřebujete svou sebelásku a sebevědomí podpořit:

  • pravidelná hygiena – zní to sice zvláštně, ale opravdu jsou lidé, kteří si ubírají svou vlastní sebeúctu i tím, že sami sobě nevěnují dost hygieny. Typické je to zejména pro lidi v depresi
  • způsob příjmu potravy – je nutné se naučit jíst proto, abyste žili. Vnímat jídlo jako zdroj výživy pro tělo a mysl. Dobrá výživa dává dobrý tělesný i duševní pocit a zvyšuje sebevědomí
  • více času u toho, co vás baví – naučte se věnovat více věcem, které vás baví. Nebo si jen vybavit, třeba na chvilku, mezi pracovními povinnostmi, u čeho jste se v minulosti cítili dobře a šťastní – a to si připomenout, nechat dušičku znovu zahřát tím úžasným pocitem
  • pravidelné procházky venku a čas s přáteli nebo kolegy, získávání energie od sluníčka – pro sebedůvěru je nejhorší ranou, když zůstanete sedět doma a odmítnete chodit ven. Nejen mezi lidi, ale i jen tak, pro dobrý pocit, na slunce, na čerstvý vzduch. Potlach s kamarády a kolegy dokáže ve velkém podpořit sebelásku – ale jen za předpokladu, že jsou to lidé bez vnitřní potřeby ublížit druhým (nejsou to negativisté a vysávači energií).

3. Pozitivita

Je čas zahrabat negativa ve prospěch pozitiv, která naopak vyhrábnete nahoru. Když vás okolnosti dostanou do úzkých, věnujte se více tomu, co je správné a pro vás pozitivní. Na co se zaměříte, to uvidíte. Negativita je všude kolem, takže je snadné se jí chytit. Buďte opatrní, abyste se nestali tím negativním odsávačem energie a životní síly, který reaguje jen na to špatné. Sáhněte po tom, co je lepší a dobré pro ty, na kterých vám záleží - a především na to lepší a dobré pro vás samotné.

Když vyměníte optiku, abyste viděli to, co je pozitivní, změní se kultura vašeho každodenního života. Obětujte to negativní a zažívejte více pozitivního. Bude vás to bavit a naplňovat.

emoce a pocity

4. Hledání stříbrných nitek, které nesou pozitivní náboj

Život není vždy spravedlivý, ale uprostřed všech průšvihů potkáváme i dobré věci, přestože třeba velmi drobné: říkejme jim stříbrné nitky. Stejně jako hledáte pozitiva, musíte pochopit, že stále budou existovat i negativa. Abyste mohli překonat to špatné, co vidíte, musíte otevřít své srdce a mysl tím, že sami sebe zabalíte do pozlátka štěstí. To jsou ony stříbrné nitky, které zdobí všechny nepříjemné situace - a měly by se stát vaší další životní vášní, koníčkem.

Musíte však pochopit, že cítit se v nepříjemné situaci a nepříjemné roli alespoň trochu pohodlně, vyžaduje cvik a úsilí. Zpochybněte své reakce, kterými sami sebe srážíte na kolena, a proměňte je v reakce, které vám osvítí váš den. Vytahujte si především ty stříbrné linky, které každou negativní událost a pocit promění v o něco snesitelnější stav.

5. Odrazit se od neúspěchu

Úspěchu nelze dosáhnout bez neúspěchu. Na tento veledůležitý fakt mnoho lidí často zapomíná. Místo toho, abyste se upínali k tomu, co se nepovedlo, hledejte, co lze z toho nepovedeného vytáhnout, čím se poučit a co z toho neúspěchu vytvořit. Je čas odrazit se od svých neúspěchů rychleji. S každým pádem přichází šance postavit se na nohy. Kdo dopadne na zem, má aspoň na čem stát a od čeho se odrážet.

Neúspěchy přinášejí pokrok díky získanému poučení. Ale nic se nenaučíte, pokud se nezvednete a neuděláte další krok s vědomím předchozích omylů a chyb. Když se nad tím opravdu zamyslíte, neúspěch je snadné východisko – laťka je docela nízko. Vrátit se zpět samozřejmě vyžaduje více statečnosti a zaujetí, ale i to se dá nacvičit.

veselý pes v přírodě

Život je naplňující v mnoha ohledech. Když spojíte své srdce s každodenními činy, získáte dynamiku a motivaci. Životní vášeň se pak hned stává zřetelnější. Odraz toho, koho vidíte v zrcadle a při sebereflexi, se dále rozvíjí - a úspěch bude brzy na obzoru.

6. Optimalizace vašeho dne

Kdy jste se naposledy podívali do svého kalendáře? Pravděpodobně před pěti minutami. Se vší vážností, jak moc jste zaneprázdněni? Zaneprázdněnost (busy, business) se stala čestným odznakem, ale z jakého důvodu? Váš kalendář přece není celý váš život, přesto jste se rozhodli žít jen mezi jeho řádky?

Pokud chcete mít v životě vášně, zájmy a zaujetí, musíte se dívat na celý obraz. Kalendář se stává berličkou v našem chaosu života. Ale ne vždy užitečnou. Proto co můžete v kalendáři vymazat, to vymažte, abyste získali více prostoru pro to, co potřebujete ve svém každodenním životě – pro zábavu a zájmy. Těžká rozhodnutí přinášejí hodnotnou proměnu. Stiskem pera nebo kliknutím na klávesy můžete nyní optimalizovat svůj každodenní život tak, abyste v něm vytvořili prostor pro ještě více vášní.

7. Být svým lepším já

Sami řídíte svou loď, proto se rozhodněte, jak chcete žít svůj život. Přetížení nemusí být vaším druhým jménem. Nedávejte světu povolení diktovat, kým jste a co máte dělat! Věnujte čas tomu, kým se chcete stát a čím chcete svůj život naplnit. Když se snažíte žít svůj cíl, musí vás v životě vést vášeň. To vyžaduje velkou část vaší pozornosti.

Jak začnete s cestou nasměrovanou životními vášněmi a koníčky, objeví se příležitosti k dalšímu růstu. Přijměte je s otevřenýma rukama a stůjte si za svými činy rozhodně. Brzy bude váš odraz odrazem vašeho nejlepšího já.

Pozitivní přístup

Kde jste teď?

Jednou z nejtěžších věcí je podívat se upřímně na to, jak si stojíte a kdo jste. Kdybyste mohli být svým mladším já a viděli, co vaše starší já v současné době dělá, vydali byste se na stejnou cestu znovu? Nebo byste přece jen někde odbočili trochu jinak?

Každý den máte příležitost ovlivnit svět, kterého se dotýkáte prostřednictvím svých životních vášní, tužeb a koníčků. Nikdy není pozdě začít se jim věnovat žít skrze ně, směřovat sebe sama tam, kde jste se v mládí chtěli vidět, nebo kam vás, s vaším souhlasem, vedou lidé a zkušenosti, které jste potkali později.

Závěrečné myšlenky

Mnozí si tato slova přečtou - a nic se nezmění. Navyklé jednání povede den - a to, na čem záleží, půjde stranou. Ale najde se pár lidí, kteří budou chtít zahájit změnu! Vášeň a životní zájmy nejsou o tom, co děláte, a o pocitech, s nimiž to děláte, ale o tom, kým jste. Nic nezabrání tomu, kým se chcete stát. Když to přijmete, budete mít svůj obraz v zrcadle stále raději. Ne kvůli tomu, co vidíte, ale kvůli tomu, jak žijete, milujete a působíte na okolí prostřednictvím svých životních vášní.

Zdroj: lifehack.org

Často kladené dotazy

1. Co je důležité pro život plný vášně a dobré energie?

Důležité je zaměřit se na to, co nás opravdu baví a naplňuje, a věnovat tomu energii a soustředění, místo aby nás zajímaly pouze pocity kolem těchto činností. Přítomnost, sebeláska a věnování času aktivitám, které nás baví, jsou také klíčové pro život plný radosti a spokojenosti.

2. Jak mohu dosáhnout pocitu opravdového prožívání přítomnosti?

Pocitu opravdového prožívání přítomnosti lze dosáhnout tím, že si najdete čas na nadechnutí a na vychutnání si daného okamžiku. Práce s dechem dává prostor všem vašim smyslům, aby si uvědomovaly podněty kolem vás. Detaily se stávají zapamatovatelnějšími a hmatatelnějšími, protože pocit přítomnosti si žádá opravdovou pozornost.

3. Jaké čtyři kroky mohu podniknout, abych podpořil svou sebelásku a sebevědomí?

1. Pravidelná hygiena - věnování pozornosti osobní hygieně má přímý vliv na sebeúctu. 2. Způsob příjmu potravy - vnímat jídlo jako zdroj výživy pro tělo a mysl a pečovat o dobrou výživu, což má za následek dobrý tělesný i duševní pocit a zvýšení sebevědomí. 3. Více času u aktivit, které vás baví - zahrnout do svého života více času pro aktivity, které vás naplňují. 4. Vzpomínky na šťastné okamžiky - připomínání si radostných zážitků z minulosti může napomoci ke zvýšení sebeúcty.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...