5 největších chyb při nabíjení smartphonu. Čím zkracujete životnost baterie?

5 největších chyb při nabíjení smartphonu. Čím zkracujete životnost baterie

Nabíjení mobilů a jiných elektronických zařízení jsme stále ještě nepřijali za své, přestože mobily nabíjíme už od devadesátých let.  Přestože si nepřečteme pravidla, každý z nás si myslí, že jeho způsob nabíjení je ten nejlepší a správný. Ale jistě jste se potkali i s názory, které těm vašim protiřečí. Nevíte, kterému věřit? Pak tu pro vás máme souhrn těch největších chyb, kterých se při nabíjení můžete dopustit. Rozhodně se jim vyhněte. Všechno ostatní je pak víceméně správně.

Chyba č. 1: Nabíjení mobilu i poté, co dosáhne 100%

Jakmile váš mobil dosáhl 100%, z nabíječky ho odpojte. Je zcela zbytečné, aby byl v zásuvce déle. Vlastně i těch 100 % je už příliš. Efektivní nabíjení a životnost baterie vzniká při udržování hladiny energie mezi 40  80 %.

V případě, že mobil necháváte napojen v síti i hodiny po té, co se nabije, způsobíte tím více škody než užitku. Baterii poškozujete a snižujete její životnost. Už žádné nabíjení mobilu přes noc! Nabíjení vystavuje baterii vysokému napětí. Jakmile na mobilu uvidíte 80 - 100%, odpojte ho.

Nabíjení telefonu

Chyba č. 2: Při nabíjení necháváte mobil v krytu

Dnešní mobilní telefony potřebují kryty, které je ochrání před nebezpečnými pády a díky kterým se dá hladký povrch mobilu lépe udržet v rukou. Hlavně skleněná a kovová těla mobilů extrémně kloužou, dokonce i na podložce.

Sice jsou kryty na mobil efektivní a praktické, mají jednu nevýhodu. Při nabíjení se v nich mobil přehřívá. Právě proto nejprve vyndejte mobil z krytu, pak teprve ho napojte na nabíječku. Vysoké teplo neškodí samozřejmě jen samotnému telefonu, ale zejména baterií. Ta se poškozuje a oslabuje.

Chyba č. 3: Necháte mobil úplně vybít

Lithium-ionové baterie se při úplném vybití oslabují a ničí. Už dávno není pravda, že baterie v mobilu má paměť. Naopak, potřebuje dobíjet postupně, častěji. To je důvod, proč byste měli nabíjet vždy, když energie v baterii klesne na 20 - 30%.

Dobré je u sebe vždy nosit powerbanku. Ta baterii v případě nouze dobije, pomůže vám s udržováním správné hladiny jejího nabití.

Powebanka

Chyba č. 4: Pravidelné dobíjení na 100%

Samozřejmě, pokud vyrážíte na cestu (powerbanku jste ještě nekoupili) a potřebujete mít telefon nabitý na 100%, je normální, že si ho dobijete, pokud jste ho během dne používali. Pokud však něco takového děláte pravidelně, baterii ničíte.

Co jedno nabití na 100 %, to spotřebování více nabíjecích cyklů najednou. Průměrně mají baterie ve smartphonech životnost cirka 1 000 nabíjecích cyklů, ale 500. cyklu nejpozději dochází ke snižování kapacity baterky. Ty nejlepší mobily (po stránce vybavení baterií) vydrží i 1 500 nabíjecích cyklů.

Chyba č. 5: Používáte nesprávnou nabíječku

Nejlépe uděláte, když budete mobil nabíjet nabíječkou, kterou jste k němu dostali. Ta totiž splňuje naprosto všechny parametry pro váš telefon i jeho baterii. Některé telefony mají přímo integrovánu powerbanku, a tak nabíječka umí posílat energii jak do baterie telefonu, tak do powerbanky. jiné telefony umějí super rychlé nabíjení, ty další na něj nejsou ani trochu připraveny. I proto zůstávejte u originálních nabíječek.

Levnější nabíječky, kde je opravdu lákavé si je pořídit, mohou mobil vystavit nebezpečí jako například přehřátí, spálení, či dokonce výbuch.

Co dodat závěrem?

Když se vyhnete všem výše zmíněným pěti chybám a k nabíjení smartphonů budete přistupovat se selským rozumem, vydrží v nich baterie i několik let.

Často kladené dotazy

Jaká je ideální hladina energie v baterii pro efektivní nabíjení a prodloužení životnosti baterie?

Ideální hladina energie pro efektivní nabíjení a prodloužení životnosti baterie je mezi 40% a 80% nabití.

Je vhodné nechávat mobil v krytu při nabíjení?

Není vhodné nechávat mobil v krytu při nabíjení, protože se v něm může přehřívat, což může poškodit jak telefon, tak především baterii.

Jak často bychom měli mobil dobíjet a je dobré nechat baterii úplně vybít?

Mobil byste měli dobíjet vždy, když energie v baterii klesne na 20-30%. Není dobré nechat lithium-ionovou baterii úplně vybít, protože se tím oslabuje a ničí.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...