Jste fanoušky chřestu? Tak si jistě užíváte současnou
chřestovou sezonu. A pokud máte pod čepicí, zvládnete si nějaký chřest i
zakonzervovat, abyste si ho mohli užívat i déle než jen několik málo týdnů v roce.
Máme tu pro vás 4 nejoblíbenější recepty na chřest, které si můžete jakkoliv obměnit
a udělat z nich dlouhodobé chřestové menu. Jak na přípravu této zeleninové
lahůdky?
Chřestů je více druhů, podle toho jak rostl, kde rostl a jak
byl sklízen. Bílý chřest je nejjemnější, protože rostl v temnu, takže si
nestihl vytvořit hutná vlákna. Zelený chřest je jeho opakem, rostl na světle, a
tak je vláknitější a tužší, ovšem nabídne díky tomu bohatší chuť. Fialový
(respektive fialovo – zelený) chřest roste také na světle, jen jde o jinou
odrůdu, která dělá nafialovělé hlavičky.
Mezi zelenými chřesty najdeme jak chřest jemný, který se
téměr nemusí loupat, tak i s trpkou pikantní chutí (Ve Francii se pěstuje
speciální odrůda zelený minichřest).
Slané zeleninové koláče jsou u nás v čím dál větší
oblibě. A tak není divu, že vznikl recept i na kyš s chřestem. Na přibližně
čtyři porce budete potřebovat:
I bílý chřest, přestože je jemný, musíme před pečením koláče ještě povařit. Dáme jej do vroucí a jemně osolené vody, vaříme cirka 8 minut. Pak přemístíme do vody studené, aby se var zastavil. Pak dáme listové těsto na dno pečící formy. A propícháme jej vidličkou, aby mohla pára unikat ven.
Na listové těsto navrstvíme špenát, přidáváme vrstvy na
kousky nakrájené šunky a sýra a zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně. A jako
poslední skládáme uvařený bílý chřest, na který pak už jen nasypeme sýr. Pečeme
v troubě předehřáté cca 180 °C zhruba 20 minut, dokud sýr trochu nezhnědne.
Větší porci pečeme samozřejmě déle.
Nezapomenutelná klasika, ovařený chřest zasypaný opraženou
strouhankou. Prosté jídlo s miliony chutí. Byla by škoda jej nevyzkoušet. Chřest
ovaříme v mírně osolené vodě, strouhanku opražíme na másle (lze i na
sucho). Posypeme jí na talíři chřest a můžeme ještě přidat máslo. Podáváme
nejlépe s ovocným kompotem nebo s listovým salátem.
Jde o podobný princip jako u kyše, jen se vyhneme těstu,
které je pro mnoho lidí příliš velkou porcí škrobů. Chřest se šunkou a
ementálem je jídlo bez mouky, které se skvěle hodí zejména pro večeře. Na cirka
4 porce potřebujete:
Chřest opět nejdříve ovaříme ve slané vodě. Na dno zapékací
misky, kterou můžeme, ale nemusíme vymazat máslem, rozložíme šunku. Na ni
rozdělíme po chřest tak, aby na jeden plátek šunky vyšly dva výhonky. Pak chřest
plátky másla a na ně teprve položíme plátky sýra. Zapečeme v troubě předehřáté
na 200 stupňů, ne déle než 15 minut.
Rizoto je oblíbeným jídlem většiny Čechů, a tak není důvod
jej nevyzkoušet i s chřestem. Na cirka 4 porce budete potřebovat tyto
suroviny:
Ovařený chřest nakrájíme na cirka 2 cm dlouhé kousky. Osmažíme nasekanou cibulku, vsypeme do ní rýži a mícháme, dokud se všechna zrnka neobalí tukem. Podlijeme vínem a mícháme, dokud se veškerá tekutina neodpaří. Pak podléváme horkým vývarem, postupně, až po vstřebání předchozí dávky.
Rizoto stále mícháme. S podléváním pokračujeme, dokud nebude
rýže uvařená tak akorát, tedy ne úplně měkká, tedy zhruba 15 až 20 minut. Pak
jej odstavíme a vmícháme do něj zbylé máslo a parmazán, teprve poté vložíme
kousky chřestu, které se mají v rizotu už jen prohřát. Dochutíme namletým
pepřem.
Chřestů je více druhů a liší se podle toho, jak rostl, kde rostl a jak byl sklízen. Bílý chřest je nejjemnější, protože rostl v temnu, takže si nestihl vytvořit hutná vlákna. Zelený chřest rostl na světle, je vláknitější a tužší, ale nabídne bohatší chuť. Fialový (respektive fialovo-zelený) chřest roste také na světle, jen jde o jinou odrůdu, která dělá nafialovělé hlavičky. Mezi zelenými chřesty najdeme jak chřest jemný, tak i s trpkou pikantní chutí.
Na přípravu chřestového kyše budete potřebovat 10 až 12 výhonků ovařeného bílého chřestu, 1 balení listového těsta, 2 hrsti listového špenátu, 200 g dobré šunky, 150 g sýra ementál, 250 ml sladké smetany, 2 vejce a máslo nebo sprej s olejem na vymazání formy. Chřest povařte, poté rozložte listové těsto na dno pečící formy a propíchejte jej vidličkou. Navrstvěte špenát, nakrájenou šunku a sýr, zalijte vejci rozšlehanými ve smetaně a na vrch položte uvařený chřest, posypte sýrem. Pečete v předehřáté troubě přibližně 20 minut na 180°C.
Na přípravu rizota potřebujete 500 g zeleného chřestu, 1 jarní cibulku nebo šalotku, 125 g másla, 2 lžíce olivového oleje, 500 g italské rýže na rizoto nebo kulatozrnné rýže, 100 ml suchého bílého vína, 1,5 l horkého kuřecího vývaru, sůl, čerstvě mletý pepř a 60 g strouhaného parmazánu. Ovařený chřest nakrájíme, v pánvi osmažíme cibulku, přidáme rýži, podlijeme vínem, poté horkým vývarem a po vstřebání další dávky opakujeme. Uvařenou rýži smícháme s máslem a parmazánem, přidáme kousky chřestu a dochutíme pepřem.
Internetový portál Mall.cz patří již mnoho let mezi nejoblíbenější e-shopy u nás . A není divu - nabídne jak skvělé ceny, tak opravdu obrovský...
Alza právem patří mezi nejznámější české e-shopu s elektronikou. Nejen, že snad každý z nás zná maskota v podobě zeleného mimozemšťana, ale...
Hledáte-li kvalitní nábytek pro váš domov, nemusíte chodit daleko. Oblíbený e-shop Okay.cz kromě elektroniky nabízí také široký výběr nábytku,...
Kuchyň je místem, kde se mnohdy setkává celá rodina, ať už při vaření, společné snídani či večeři. Bohužel je však také místem, které snadno...