22 tipů pro zařizování malých bytů

Jak zařídit malý byt

Bydlíte v malém bytě? Pokud ano, vyhovuje vám jeho velikost, či se zkrátka cítíte stísněně? Nezoufejte, i se skutečně malými prostory se dají udělat hotové zázraky - stačí chytře využít každý čtvereční metr a vyhnout se začátečnickým chybám. Jak na chytré, funkční a stylové zařizování malých bytů vám prozradíme v dnešním článku.

1. Zařizujte byt v malém měřítku

Prvním krokem k prakticky i designově zařízenému bytu, který se nemůže pochlubit právě štědrými rozměry, je především zvolení vhodného měřítka, tedy vizuálnímu poměru velikosti jednotlivých kusů nábytku vůči sobě i celkovému prostoru. Obloukem se vyhněte oversized nábytku, který zkrátka zabere více místa, než si v malém bytě můžete dovolit. Ideální bude spíše kombinace malých a středních kousků. Do obchodu vyrážejte vyzbrojeni metrem - jak se říká, dvakrát měř, jednou řež!

2. Vytvářejte zóny

Když přijde na malé byty, více než kdy jindy platí pravidlo, že některé místnosti slouží více účelům. Příkladem může být obývací pokoj, který mnohdy neslouží pouze jako místo pro setkávání s přáteli či sledování filmů s rodinou, ale také jako jídelna či pracovna. Aby byly jednotlivé funkce místnosti jasně oddělené, sáhněte po vizuálních rozdělovčích v podobě kusových koberců. Vytvoříte tak pomyslné hranice mezi jednotlivými zónami, aniž byste museli instalovat příčky.

3. Využijte kuchyňský roh

Malé či atypické byty často disponují nejrůznějšími zákoutími, která vzhledem k drobným rozměrům mnohdy nejsou využívány. To je však velká škoda! Pokud máte v kuchyni nevyužívaný kout, zkuste ho přeměnit v příjemné posezení pomocí rohové kuchyňské lavice. Nemusí se nutně jednat o kousek na míru - v řadě obchodů s nábytkem seženete malé rohové lavice do kuchyně doslova za pár korun.

výhled z okna

4. Maximálně využijte okna

Asi není žádnou novinkou, že okna dokáží prostor vizuální výrazně zvětšit - náš pohled přitáhne výhled za oknem, čímž se součástí prostoru stává i okolní krajina. A toho je při zařizování malého bytu potřeba maximálně využít. Pro vizuální zvětšení prostoru se vyhněte zakrývání oken a spíše než těžké závěsy zvolte žaluze či římské rolety, které během dne vytáhnete nahoru. Pokud si závěsy přece jen nechcete odpustit, zvolte barvu v odstínu, který jste zvolili pro malbu stěn. Opět dojde k vizuálnímu rozšíření prostoru, které je v malých bytech tolik potřeba.

5. Minimalizujte paletu barev

Zatímco v rozlehlém prostoru se pestřejší barevná paleta snadno ztratí, v malých bytech je nutná obezřetnost a rozvaha. Příliš mnoho barev a odstínu může působit chaoticky a vizuálně prostor zmenšovat. Zkuste proto vsadit na několik základních barev a odstínů, které se vzájemně doplňují. Vhodnější jsou spíše tlumené, světlé a neutrální barvy, jako béžová, bílá či jemné pastelové či zemité odstíny. Pokud chcete do prostoru přece jen dodat jasnou a zářivou barvu, nechejte si ji spíše než na plochy na doplňky a designové prvky, kde skutečně vynikne, aniž by prostor zmenšovala.

6. Vsaďte na malé židle a stoly

Jak jsme naznačili v úvodu, při zařizování malého bytu je třeba brát v potaz celkové měřítko místnosti. V kuchyni, kde jen málokdy bývá místa nazbyt, to platí dvojnásob. Namísto mohutného jídelního stolu či ostrůvku tak vsaďte spíše na kulatý stolek na jedné noze, kolem kterého se vejde celá rodina, aniž by zabíral příliš místa. Praktickým kompromisem mohou být také skládací židle, které stačí při vaření jednoduše složit a opřít o zeď, kde nebudou překážet.

nábytek se zaoblenými rohy

7. Zakomponujte křivky

Trendy minimalismus svádí k použití rovných, čistých linií a ploch. To však nemusí být v malých bytech vždy žádoucí. Mnohem vhodnější alternativou budou kulaté či zakřivené prvky, které propojí celý prostor. Ostré rohy mohou zbytečně ubírat tolik potřebné místo, zatímco díky kulatým rohům bude místnost působit příjemně a vzdušně. Vsadit můžete například na zmiňovaný kulatý stůl či sedačku s organickými tvary.

8. Rozdělte prostor efektivně

Sdílíte v malém bytě pracovnu či pracovní kout? Rozdělte dvě pracovní místa tak, aby nedošlo ke zbytečnému zmenšení celého prostoru. Ideální jsou zejména knihovny či závěsy, které vytvoří dostatečné soukromí, aniž by zabíraly místo. Stejný princip aplikujte také v případě, že chcete pomyslně oddělit pracovní kout od obývacího pokoje či například ložnice.

9. Omezte kontrastní prvky

Výrazné architektonické prvky mohou narušit vzdušnost malého prostoru tím, že k sobě přitahují pozornost - místo abychom pokoj vnímali jako celek, podvědomě se zaměříme na výrazné kontrastní prvky. Pokud chcete, aby prostor působil co největším dojmem, vyhněte se kontrastní výmalbě například komína, krbu či sloupků. Sladěné barvy s minimálním kontrastem budou působit nejen harmonicky, ale také celý byt provzdušní.

10. Využijte stěny v koupelně

Hlavním problémem malých bytů je především nedostatek úložných prostor. Pokud vám chybí úložné prostory především v koupelně, zkuste maximálně zužitkovat prázdné stěny. Zatímco možná nemáte místo na další koupelnovou skříňku, na několik praktických poliček se místo najde téměř vždy. Pověsit je můžete například nad toaletu či vanu, tedy místa, která mnohdy zůstávají nevyužitá.

11. Pořiďte si multifunkční nábytek

Máte malý obývák, do kterého se vejde naprosté minimum nábytku? Přišel čas na multifunkční nábytek! Ideálním příkladem může být polstrovaný sedák, který skvěle poslouží nejen k sezení, ale také jako konferenční stolek. Stačí na něj umístit tác, na který můžete položit vše od hrnku s kávou po zapálenou svíčku. 

Vzdušný obývací pokoj

12. Hrajte si se světlem

Není pochyb o tom, že denní světlo dokáže místnost provzdušnit a opticky zvětšit. Toho dosáhnete například umístěním velkého zrcadla proti oknu, kdy vytvoří iluzi hloubky i v nevelké místnosti. Sáhnout však můžete i po menších zrcadlech, které místnost zvětšují díky odrazu denního světla.

13. Nechte místnosti dýchat

Přestože doplňky jsou nedílnou součástí osobního prostoru, nic se nemá přehánět. Pokud malý byt přeplníte nejrůznějšími cetkami, rámečky a ozdobami, pouze ho vizuálně zmenšíte. Vsaďte raději na pár promyšlených dekorací, které pro vás mají hlubší význam. Vzdušnost polic, knihovny či konferenčního stolku dále podpoříte také volbou neutrálních či monochromatických barevných kombinací.

14. Omezte vzory

Ačkoliv jsou vzory bezpochyby v módě, v malém bytě nemají co dělat. Vhodnější alternativou do nevelkých prostoru budou spíše rozmanité textury a barvy. Pokud byste v bytě použili příliš mnoho vzorů, opět kompromitujete vzdušnost a kohezi celého prostoru.

15. Vznášející se nábytek

Působí váš obývák stísněným dojmem? Zkuste odsunout nábytek od stěn, čímž vytvoříte dojem pohybu a vizuální prostor zvětšíte. Důvod je prostý - prostor mezi nábytkem a stěnami simuluje hloubku a vzdušnost. Podobně důležitý je také nábytek s vyššíma nohama, pod kterým opět vznikne prostor. Ideální jsou zejména kousky se štíhlou a minimalistickou siluetou - obloukem se vyhněte těžkým a masivním sedačkám a křeslům, které místnost opticky zmenší.

bílá kuchyně

16. Trefa do bílého

Asi pravděpodobně neslyšíte poprvé, že bílá zvětšuje. Zatímco v případě oděvů to příliš žádoucí není, v malých bytech se naopak jedná o užitečný optický trik, který pomůže místnost vizuálně rozšířit. Od bílé barvy se totiž odráží světlo, čímž celý byt rozzáří. Pokud tedy chcete váš byt maximálně prosvětlil a vyvolat dojem otevřenosti a prostoru, dejte průchod bílé barvě a dalším světlým odstínům. Chcete-li prostor v záplavě bílé trochu uzemnit, zvolit můžete tmavší nábytek či odstín podlahy.

17. Vsaďte na útulnost

Malé byty a pokoje působí přirozeně útulně a snadno navozují intimní atmosféru. Tento prvek můžete podpořit zakomponováním nejrůznějších textur a teplých odstínů. Zvolte nábytek i dekorace, které vyvolávají dojem útulnosti. Skvělou volbou budou například polštářky či deky. Chybu neuděláte ani se svíčkami či žárovičkami, které zejména o temných zimních večerech navodí úžasnou atmosféru.

18. Jasný výhled

Vše, co stojí v cestě našemu pohledu, vizuálně limituje a zmenšuje celý prostor. Snažte se proto v malých místnostech omezit překážky a vytvořte dojem jednolitého prostoru. Příkladem může být jídelní stůl se skleněnou deskou, která pomůže vizuálně otevřít stísněný kuchyňský roh či obývák. Sklo navíc výborně odráží světlo, čímž opět místnost provzdušňuje a otevírá. Vhodnou volbou mohou být také vzdušné ratanové či proutěné židle.

malá ložnice

19. Rozšiřujte

Chcete-li vizuálně rozšířit ložnici, zkuste vsadit na širokou manželskou postel, která v pokoji vytvoří dojem horizontální délky. Podobně mohou prostor zvětšit horizontální pruhy, tedy například horizontální laťky čela postele. Fantazii se meze nekladou, a je jen na vás, jak horizontální prvek do vaší ložnice zakomponujete.

20. Chytrý pracovní kout

Nemáte pracovnu či studovnu? To rozhodně neznamená, že byste museli pracovat u jídelního či kuchyňského stolu. Dnes jsou již k dostání opravdu kompaktní či rohové pracovní stoly, které se vejdou i do skutečně malých obývacích pokojů a ložnic. Vsadit můžete také na multifunkční kousky s řadou šuplíků a polic, které vám pomohou maximalizovat úložný prostor provizorní pracovny, potažmo pracovního koutu.

21. Skládací nábytek

Evergreenem malých bytů, zejména pak kuchyní, je především skládací nábytek (využít ho však můžete i pro již zmiňovaný pracovní kout). Kromě skládacích židlí se osvědčily především skládací stoly, které si můžete sami vyrobit i svépomocí. Vystačíte si s dřevěnou deskou, která poslouží jako plocha stolu, několika kovovými panty, háčkem, vruty a nohou ke stolu. Pokud si na DIY výrobu stolu netroufáte, obrátit se můžete na e-shopu s nábytkem, které běžně mají skládací stoly ve svém sortimentu.

22. XXL umění

Náš poslední tip se týká především dekorací, potažmo obrazů a plakátů, kterými si mnozí z nás rádi zdobí své domovy. Rovnou zapomeňte na drobné obrázky a rámečky, které prostor zbytečně tříští a vizuálně zmenšují. Mnohem lepší volbou bude nadrozměrné umění a tisky, které prostor opticky rozšíří. Opět však věnujte pozornost barevné paletě, která by měla být v souladu se zásadami uvedenými výše.

Zdroj: Bhg.com

Často kladené dotazy

Jak bychom měli přistupovat k měření nábytku při zařizování malého bytu?

V malém bytě je důležité zvolit vhodné měřítko nábytku, tedy jeho vizuální poměr velikosti vůči sobě i celkovému prostoru. Před nákupem nábytku se vyhněte oversized kouskům a namísto toho se snažte kombinovat malé a střední velikosti. Dvakrát měřte, jednou řežete - do obchodu vyrazte s metrem!

Jak rozdělit prostor, když slouží více účelům?

Při zařizování malého bytu, kde místnosti slouží více účelům, je vhodné vytvářet zóny pomocí vizuálních rozdělovčích, jako jsou třeba kusové koberce. Tímto způsobem lze oddělit jednotlivé funkce místnosti, aniž byste potřebovali instalovat příčky.

Jak využít kuchyňský roh pro posezení?

Pokud máte v kuchyni nevyužívaný kout, můžete ho přeměnit v příjemné posezení pomocí rohové kuchyňské lavice. Není nutně potřeba pořizovat lavici na míru, v řadě obchodů s nábytkem jsou k dostání malé rohové lavice do kuchyně za příznivé ceny.



Alžbeta Komrsková

Alžbeta Komrsková

Žiju psaním o všem, co mě baví, ať už jde o cestování po evropských metropolích, přírodní kosmetiku, udržitelnou módu či zdravé stravování. Patřím mezi nadšené sportovce, a když zrovna nepíšu či nepřekládám, jsem nejspíš v posilovně, cvičím jógu nebo vyrážím za turistikou.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...