11 ikonických stylů interiérového designu pro váš domov

styly interiérového designu

Každoročně se objevují nové a svěží interiérové trendy, které však jen za pár měsíců nahradí další novinky. Zářnou vyjímkou jsou však styly, které už se na předních příčkách pomyslného žebříčku popularity drží už celé dekády a nezdá se, že by z nich měly v brzké době zmizet. Ať už mluvíme o elegantním skandinávském minimalismu či pestrobarevném maximalismu, každý z těchto stylu nabídne celou řadu předností, a především tolik potřebnou nadčasovost. 

Přestože při zařizování svého domova možná toužíte po svém vlastním, individuálním stylu, který nenajdete v žádném z magazínů o bydlení či na úhledných fotkách na sociálních sítích, první krok do neznáma vás může snadno odradit. Možná zkrátka máte jen obecnou představu a nejste si jistí, jak je proměnit ve skutečnost. Jsou to však právě nadčasové styly interiérového designu, které vám pomohou najít pevnou půdu pod nohama a stvořit domov, který plně splní všechna vaše očekávání. Pojďte se proto spolu s námi podívat na základní charakteristiku jedenácti nadčasových interiérových stylů, které vám při zařizování udají směr.

scandi

1. Skandinávský styl (Scandi)

Se skandinávským stylem si nedílně spojujeme především oblíbený řetězec IKEA či Jysk. Ačkoliv se osobám neznalým interiérového designu může zdát, že skandi je především o holém minimalismu a bílých stěnách, opak je pravdou. Přestože bílá barva hraje bezpochyby prim (především z důvodu dlouhých a tmavých skandinávských zim), útulného severského interiéru docílíte především zakomponováním dřeva v teplých odstínech, tlumených barev a maximálním množstvím denního světla. Co se týče nábytku, spíše než po přehnaně zdobených kouscích sáhněte po takových, které upřednostňují funkčnost. Ostré linie a světlé barvy zkuste vyvážit koberečky, dekami či polštářky, které při chladných zimních večerek vyvolají dojem příjemné útulnosti.

venkovský styl

2. Moderní venkovský styl

Nemusíte být nutně majiteli venkovské chalupy, abyste do svého domova mohli zakomponovat oblíbený venkovský styl s moderními prvky. Tento trend, který se objevil v roce 2010 a stále se drží vysoko v žebříčku popularity (stačí si prohlédnout populární nástěnky na Pinterestu!), v sobě kombinuje čistý, moderní design a tradiční rustikální prvky.

Ať už se rozhodnete tento styl zakomponovat do své kuchyně, ložnice či třeba obývacího pokoje, klíčem k úspěchu je několik základních prvků: čisté linie, neutrální barvy a přírodní materiály, jako je dřevo a kov. Pokud bydlíte ve starší budově, využijte například odhalených stropních trámů, či zrenovujte starší nábytek po babičce. Velice populární je také obložení stěn z dřevěných latí, které dodá místnosti ten pravý rustikální nádech.

midcentury modern

3. Midcentury modern 

Jak napovídá anglický název tohoto populárního stylu (v překladu moderní styl z poloviny století), midcentury modern se poprvé objevil v půlce dvacátého století. Hlavním principem byla především funkčnost a zjednodušení přezdobených designových a vzorů prvků, které byly v módě v předešlých letech. Mezi nejznámější designéry této éry patří především Ray a Charles Eamesovi, Eauro Saarinen či Harry Bertoia.

Přestože od jeho vzniku uplynulo více než sedmdesát let, styl midcentury modern stále patří mezi oblíbence profesionálních designerů i interiérových nadšenců. Důvodem je především nostalgie, kterou vyvolávají retro prvky, v kombinaci s moderní nadčasovostí, díky které je tento styl zcela aktuální i ve dvacátém prvním století. 

A jak tento styl zakomponovat do vašeho domova? Vsaďte na dřevěné prvky (včetně dřevěného obložení stěn), geometrické tvary a výrazné barvy. Zároveň myslete na funkčnost a nezbytné přírodní prvky, jako například pokojové rostliny. Na škodu nebude ani zapátrání v dědictví po babičce či v bazaru - sektorový nábytek z dob minulého režimu zapadne do stylu midcentury modern jako ulitý.

provence

4. Francouzský venkovský styl (Provence)

Stylem, který se blíží k již zmiňovanému modernímu venkovskému stylu, ale přesto nabídne něco navíc, je oblíbený francouský venkovský styl neboli Provence. Přestože vám možná za okny nerostou pole plná voňavé levandule, tento styl vás přenese přímo do srdce francouzského venkova překypujícího nedbalou elegancí. A jak ho dosáhnout? Stačí do vašeho domova zakomponovat tlumené a neutrální barvy, jemné vzory a patinu. Na rozdíl od rustikálního stylu vsaďte na ženskost a sofistikovanost. Ideální jsou zejména kousky s bílou patinou, které budou dokonale kontrastovat s křišťálovým lustrem či třeba zrcadlem se zašlým pozlaceným rámem. Přestože nábytek a dekorace v tomto stylu najdete v celé řadě obchodů s nábytkem, milovníci DIY a rukodělných prací se mohou skutečně vyřádit například při dekupáži.

industriální styl

5. Industriální styl

Styl interiérového designu inspirovaný průmyslovou revolucí se právem už celé roky řadí mezi nejpopulárnější styly po celém světě. Nejvíce vynikne zejména ve zrekonstruovaných budovách, které dříve sloužily průmyslové výrobě - zkrátka a dobře, industriální prvky jsou jako stvořené pro odhalené cihlové zdi, vysoké stropy či plochy z litého betonu. Pokud chcete tento styl zakomponovat i do svého domova, sáhněte po přírodních materiálech, jako je kov a kůže. Vše můžete posunout na další úroveň použitím dekorací s industriálními prvky (například součástkami z motoru, což ocení zejména milovníci aut a techniky) či výměnou klasického stropního svítidla se stínidlem za holou žárovku. V barevné paletě nezapomeňte zahrnout odstíny šedé, černé a hnědé, stejně jako bronzové akcenty.

obývací pokoj

6. Tradiční styl

Jak napovídá název, tradiční styl sází na prvky interiérového designu, které neztrácí na popularitě a aktuálnosti ani v průběhu let a dekád. Rovnou zapomeňte na ostré linie a chladné, nevýrazné barvy; tento styl si klade za cíl vytvořit domáckou atmosféru s nadčasovými dekoracemi, symetrií a funkčností. Vhodnými prvky pro tradiční styl jsou především neutrální, avšak syté barvy, tmavé dřevo a tapety s jemným vzorem. Vše ozvláštní zajímavé nožky nábytku, ozdobné lišty na stěnách či hřejivé koberce se vzory.

současný design

7. Současný design (Contemporary)

Pozor, neplést s moderním stylem! Zatímco moderna je spíše otázkou minulého století, za současný design (contemporary) označujeme vše, co je ve světě interiérového designu aktuální právě teď. Zároveň je však třeba mít na paměti, že i současný design se inspiruje trendy z minulého století, a tedy i ze stylů označovaných za modernu. Přestože může být obtížné najít jedinou definici, současný styl se přiklání především k neutrálním barvám, eleganci a minimalismu.

Do svého domova vnesete současný design použitím otevřených dispozic, rovných linií, lesklých povrchů a minimem vzorů a ornamentů. Mezi populární barvy patří zejména neutrální tóny a odstíny černé a bílé. Oživení přinesou detaily v jasných barvách.

coastal styl

8. Pobřežní styl (Coastal)

Přestože Česká republika bohužel nedisponuje mořem, asi každý z nás miluje letní dovolenou v Chorvatsku či Itálii. Dovolenkovou atmosféru si můžete vnést i do svého domova pomocí tzv. pobřežního stylu. Ten vytváří pomocí světlých barev a textur příjemnou a relaxační atmosféru, kterou v době neustálého stresu tolik potřebujeme. Ideálními prvky, které přinesou vůni moři i do panelákového bytu, jsou především odstíny modré a bílé, přírodní a texturované látky, jako je len a bavlna, či plážové motivy, tedy naplavené dřevo vybělené solí a sluncem, škeble a mušle či korály. Chybu neuděláte ani s trochou omšelé patiny či dekupáží.

Maximalismus

9. Maximalismus

Unavuje vás mdlý minimalismus? Pak vsaďte na jeho naprostý opak - bombastický maximalismus, který hrdě hlásá, že více je více. Přestože může být obtížné najít hranici mezi stylem a kýčem, vyvážený maximalismus vnese do interiéru život a energii. Aby výsledek vypadal k světu, věnujte pozornost nalezení rovnováhy mezi barvami, rozměry nábytku a použitými vzory. Laicky řečeno, i divoký a nespoutaný maximalismus má svá pravidla!

boho

10. Boho

Boho je zkratkou pro bohémský styl, který jde proti všem pravidlům. Spočívá především v sytých barvách, rozmanitých vzorech a dekoracích, nad kterými by se minimalistům protáčely panenky. Přestože hlavní zásadou je jít proti proudu, není na škodu se při zařizování v boho stylu držet několika základních zásad. 

Co se týká barevné palety, skvělou službu vám prokáží odstíny drahých kamenů, tedy fialová, zelená, červená či oranžová. Pro dekorace hledejte inspiraci v kulturách po celém světě - oblíbené jsou například marocké koberce, ručně pletené makramé, lapače snů či třeba suvenýry z cest. Výsledkem by měl být uvolněný design s retro i elegantními prvky, který působí nenuceným dojmem. A na závěr nezapomeňte na pokojové květiny, které přinesou tolik kýženou svěžest.

art deco

11. Art deco (Secese)

Milovníci Velkého Gatsbyho či českého malíře Alfonse Muchy se jistě najdou ve stylu art deco, potažmo v české odnoži, secesi. Styl, který ovládl dvacátá a třicátá léta minulého století, lze charakterizovat luxusem, geometrickými tvary, bohatými a sytými barvami a lesklými kovovými povrchy. Nemusíte se však nutně vracet o sto let zpátky; stačí, když do jinak moderně laděného interiéru zakomponujete několik chytře zvolených art deco prvků. Přestože lze doplňky v art deco stylu nalézt v mnoha obchodem s nábytkem a příslušenstvím, štěstí můžete mít také na bazarech či bleších trzích, kde mnohdy narazíme na dobové kousky.

Jaký styl zvolit pro váš domov?

Nejste si jistí, který interiérový styl je pro vás ten pravý? Prvním krokem k nalezení stylu, ve kterém se vám bude nejen skvěle žít, ale zároveň vás během let jen tak neomrzí, je především pečlivý průzkum terénu. Začněte prohlížením obrázků na sociálních sítích či časopisech o bydlení. Postupně zúžete výběr styl, který dokážete realisticky zakomponovat do svého domova. Příkladem může být zejména kuchyň v nájemním bytě, kterou zkrátka jen tak vyměnit nemůžete. 

S rozhodováním vám mohou pomoci také následující otázky:

1. Jak chcete, aby váš domov působil? Útulně? Neotřele a originálně? Uvolněně? Stylově? Elegantně?

2. Dáváte přednost současným trendům, či se nacházíte spíše v tradičnějších stylech?

3. Jste "městský" typ či spíše milovník přírody?

4. Jakou částku jste ochotni investovat do nákupu nábytku a doplňků?

Zdroj: Bhg.com

Často kladené dotazy

1. Co je charakteristické pro skandinávský interiérový styl?

Skandinávský styl se vyznačuje minimalismem, světlými a neutrálními barvami, především bílou barvou kvůli dlouhým a tmavým skandinávským zimám. Důležitými prvky jsou též zakomponování dřeva v teplých odstínech, tlumené barvy, maximální množství denního světla a funkční nábytek. Koberečky, deky a polštářky dodají útulnost a teplo při chladných zimních večerech.

2. Jak charakterizovat moderní venkovský styl interiéru?

Moderní venkovský styl kombinuje čistý, moderní design a tradiční rustikální prvky. Klíčem k úspěchu tohoto stylu je použití čistých linií, neutrálních barev a přírodních materiálů, jako je dřevo a kov. Populární je např. obložení stěn z dřevěných latí, které dodá místnosti rustikální nádech, či využití odhalených stropních trámů ve starších budovách.

3. Co je typické pro midcentury modern interiérový styl?

Midcentury modern je styl z poloviny dvacátého století, který byl založen na hlavním principu funkčnosti a zjednodušení designových a vzorů prvků. Vyznačuje se použitím dřevěných prvků, geometrických tvarů a výrazných barev. Kromě toho zahrnuje funkčnost, přírodní prvky, jako například pokojové rostliny a retro prvky, které dobře zapadnou do současného stylu i ve dvacátém prvním století.



Alžbeta Komrsková

Alžbeta Komrsková

Žiju psaním o všem, co mě baví, ať už jde o cestování po evropských metropolích, přírodní kosmetiku, udržitelnou módu či zdravé stravování. Patřím mezi nadšené sportovce, a když zrovna nepíšu či nepřekládám, jsem nejspíš v posilovně, cvičím jógu nebo vyrážím za turistikou.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...