10 rychlých tipů jak se dostat do stavu Flow

přeskočit propast

V minulém blogu jsme si povídali o stavu flow a jeho výhodách nejen v pracovním životě. Dneska se podíváme na jednoduché tipy od odborníků z Lifehack.org, jak sami sebe do stavu flow dostat. Jen připomeňme, že takzvaný stav flow je "stav proudění", který vytváří pocit nepřerušované plynulosti mezi myslí a tělem. Flow je duševní stav, ve kterém vykonáváte nějakou činnost - a zároveň jste do ní plně ponořeni.

Jak poznat flow?

Stav flow poznáte podle toho, že se cítíte soustředění, plní energie a součástí dané činnosti. A co je nejdůležitější - to, co děláte, vás baví! Dostat se do stavu flow zní samozřejmě skvěle, ale zvládnout dovednost opakovaného ponoření do flow není snadné. Stavu flow nedosáhnete při každém pokusu, ale můžete připravit své pracovní prostředí i sebe na flow tak, abyste ho zažívali častěji. Nejdůležitější je eliminovat rušivé prvky, o kterých víte,že mohou přijít. Nebo se předem připravit na rušení tím, že si zajistíte podmínky pro rychlý návrat do flow.

Pojďme však již k samotným tipům, jak se dá stavu flow dosáhnout:

1. Stanovte si jasné cíle, výsledky a očekávání

Vaše mysl bude mít problém dosáhnout optimální koncentrace a soustředění, pokud nemáte jasno v tom, čeho chcete dosáhnout. Jakmile totiž nemáte jasný výsledek, nebudete přesně vědět, kdy jste s úkolem hotovi. To způsobí bloudění mysli a prokrastinaci a bude podvědomě vybízet k přechodu na jednodušší úkoly.

Určitě jste si ve svém životě všimli, že když přesně víte, co chcete - je pro vás snazší najít způsob, jak toho dosáhnout. Cíle samozřejmě nemusí být vždy velké. Flow chcete dosáhnout i například u domácích prací. A tam velkých cílů zkrátka není.

Vězte, že jakmile si začnete budovat návyk používat cíle, nebudete se chtít vrátit zpět. Je to proto, že cíle jsou neuvěřitelně mocným způsobem, jak vám poskytnout hojnost soustředění a motivace - plus po jejich splnění i odměnu v podobě dobrého pocitu (vyplavení endorfinů). Vybírali jste si někdy nové auto, či třeba elektrický spotřebič? Provedli jste průzkum; obětovali jste svůj čas a peníze; a udržovali jste se ve stavu flow, dokud jste svého cíle nedosáhli. Co bylo cílem? Vybrat a koupit věc s určitými vlastnostmi.

stoupání vzhůru

2. Vyhraďte si čas na to, abyste se "ponořili do hloubky"

Flow vyžaduje intenzivní, nepřerušované soustředění. To samo o sobě vyžaduje vaši investici do minimalizace rozptylování - zejména od úkolů, které nejsou důležité a třeba i naléhavé. Zejména komplikovanější pracovní úkoly vyžadují úplné ponoření se do tématu a bez vyrušování.

3. Než začnete, zahřejte se

Než se pustíte do úkolu nebo projektu, vytvořte si zvyk zahřát se fyzicky i psychicky. Může to zahrnovat meditaci, jógu nebo běh v parku. Trik spočívá v tom, aby se vámi zvolená činnost stala rituálem - navíc vám poskytla prokrvení (okysličení) mozku i svalů. Aby se vám navíc stala něčím, co budete dělat vždy před prací, před řešením úkolů.

4. Pracujte na jednom velmi konkrétním úkolu

Stejně jako u cíle, pokud nemáte jasno v tom, na čem přesně budete pracovat, bude velmi obtížné dostat se do stavu flow. Buď budete příliš rychle přebíhat mezi více úkoly, nebo se mnohem snadněji necháte rozptýlit -obojí je vážnou překážkou pro dosažení flow.

Pouze 2,5 % lidí je schopno efektivně pracovat na více úlohách najednou. Zda mezi ně patříte i vy, si můžete snadno zjistit pokusem. Ale pravděpodobnost, že jste vhodným člověkem pro multitasking, je velmi nízká. Raději se vždy soustřeďte na jeden úkol v jednom čase.

žijte svůj sen

5. Svoboda v tom, jak se s úkolem vypořádat

Nedílnou součástí flow je svoboda volby. Ta je důležitá i při delegování úkolů na kolegy v týmu. Pokud se jedná o projekt, k jehož dokončení bude dotyčný potřebovat vstoupit do flow, musíte se ujistit, že do něj sám investuje a aktivně si vybírá způsob jeho dokončení.

Úkol by neměl být příliš náročný ani příliš jednoduchý. Je obtížné dostat se do flow, když vás daný projekt nudí nebo naopak mate. Musí být dostatečně náročný na to, aby byl zajímavý - existuje určitý sweet spot -střední bod, v němž se nuda a náročnost vzájemně vyruší. To je obzvláště důležité mít na paměti, opět při delegování. 

6. Eliminujte veškeré rozptylování a vyhněte se vyrušování

Pokaždé, když se necháte odvést od svého soustředění, vzdálíte se od dosažení stavu flow. Je nezbytné, abyste se plně soustředili a věnovali veškerou svou pozornost danému úkolu. Do stavu flow se můžete dostat pouze tehdy, když jste schopni udržet své soustředění a koncentraci po dobu alespoň 10-15 minut. Pokud máte v oblibě Pomodoro časování práce a přestávek, je to v pořádku - s cirka 25 minutami je flow dosažitelné.

Vnější rozptýlení

Je samozřejmé, že vnější rozptýlení vám může zabránit dostat se do stavu flow. Nebo přerušit stav flow, když už se do něj dostanete. Vzhledem k riziku ztráty stavu flow, pokud pracujete na úkolu s vysokou prioritou nebo kreativním úkolu, snažte se zajistit, aby vás vnější okolnosti nerozptylovaly.

Vypněte telefon, televizi a další zařízení, která by vás mohla odvádět od daného úkolu. Pokuste se vyhradit si čas a přesunout se do klidného prostředí, které je vhodné pro "hlubokou práci", kde nebudete vyrušováni ani rozptylováni.

Ukažme si příklad: Pracujete v otevřené kanceláři a potřebujete se soustředit na tvorbu prezentace v aplikaci PowerPoint. Prvních30 minut vás nic nerozptyluje a vy zjistíte, že se rychle dostanete do stavu hyperkoncentrace, kdy vás okamžitě napadají nápady. Nicméně, bohužel pro vás, vás vyruší kolega, který vám položí nedůležitou otázku. Okamžitě je váš stavflow přerušen. Přestože přerušení trvalo jen několik vteřin, může vám trvat i několik minut, než se opět dostanete do stavu flow a navážete, kde jste před vyrušením byli.

fantasy

Vnitřní rozptýlení

Co jsou vnitřní rozptýlení? V podstatě jsou to naše myšlenky a pochybnosti, které se vkrádají do naší mysli a brání nám soustředit se na úkoly. Tato vnitřní rozptýlení nám nakonec mohou zabránit v dosažení našich cílů. Lidé trpící úzkostmi by mohli vyprávět.  Komplikace mohou nastat i tehdy, když máte příliš mnoho nápadů najednou…

I když je jistě důležité mít nápady, je také důležité umět se soustředit na práci, kterou máte před sebou. Z této myšlenkové pasti se může podařit vymanit tím, že si každé ráno vyhradíte 10 minut na přemýšlení o svých nápadech a jejich zapisování. Poté je odložíte do dalšího dne. To vám umožní se soustředit na plánované úkoly.

Stres a zahlcená mysl vám velmi ztíží nebo dokonce znemožní dostat se do stavu flow. Odstranění všech nebo většiny rozptylujících faktorů vás ochrání před vyrušením a umožní vám vstoupit do stavu hlubokého soustředění a koncentrace, což je jeden z nejdůležitějších prvků flow.

7. Přístup ke zpětné vazbě

Čím rychleji můžete získat zpětnou vazbu, ať už od vedení, spolupracovníků nebo zákazníků, tím lépe. Ve skutečnosti je okamžitá zpětná vazba důvodem, proč jsou videohry tak pohlcující a navozující flow. Ve hře má téměř každá vaše akce jasnou pozitivní nebo negativní zpětnou vazbu.

8. Najděte si své vrcholné produktivní a kreativní období

Další technikou, která vám pomůže dostat se do flow, je pracovat v době, kdy je vaše hladina energie na vrcholu. Může to být tak jednoduché, jako když víte, že jste ranní ptáče nebo spíš sova. Pokud máte rádi brzký čas, snažte se prioritní úkoly plnit ráno, kdy máte nejvíce energie a elánu.

Jestliže jste pozdní spáči, pak pravděpodobně zjistíte, že vaše energie je nejvyšší odpoledne nebo večer. Určete si časy, kdy vaše mysl přirozeně funguje na nejvyšší výkon. Pro mnoho lidí je nejproduktivnější ráno po dobrém spánku. Soustředění se na hlavní úkol dne v těchto časech usnadní a zefektivní průběh činnosti i navození stavu flow.

barevná žárovka

9. Vytvořte si rituál

Zkuste si vytvořit sérii úkonů, které provedete pokaždé, když se chystáte zahájit úkol. Úkol, který vyžaduje, abyste vstoupili do stavu soustředění. Může to být cokoli, co vám pomůže, například meditace nebo protahování. Ať už se jedná o jakoukoli činnost (tady nemusí jít o zahřátí), připraví váš mozek na to, co se chystáte začít dělat - plně se soustředit a pracovat (nebo třeba uklízet, ale s dobrým pocitem).

10. Soustřeďte se na proces, ne na konečný cíl

Ačkoli mít cíle a konkrétní úkol je zásadní, dostat se do flow vyžaduje také užívat si cestu a nefixovat se jen na výsledek. Zkrátka: cesta je cíl. Zkuste si dovolit žít v přítomném okamžiku a příliš se netěšit na konečný produkt svého úsilí.

Samozřejmě, že cíl musíte mít jasně stanovena směřovat k němu. Ale nesoustředit se jen na cíl, více na cestu k němu (na začátku se samozřejmě ujistíte, že vaše cesta vede správným směrem k cíli). To vám umožní, aby prožitek byl příjemný, hlubší. To vás povzbudí, abyste podobné věci dělali častěji, stejným způsobem a sami pro sebe zábavněji.

Závěrečné myšlenky

Když si zvyknete věnovat se svým úkolům a soustředit se na ně, zvyknete si také pracovat ve stavu flow. To zvýší vaši produktivitu a usnadní a zpříjemní vám to práci i život. Ve skutečnosti můžete očekávat, že budete mít více času na své koníčky a trávení času s rodinou a přáteli - čas totiž ušetříte vynecháním prokrastinace a zkrácením jakékoliv práce. na co se lépe soustředíte, to děláte i rychleji.

Jako lidé využívající stavu flow se již nebudete muset starat o dodržování termínů, protože budete schopni svou práci udělat včas - ave většině případů i s předstihem. Možná bude nutné trochu upravit způsob, jakým běžně pracujete, ale rozhodně to bude stát za to.

Dostat se do flow je mocný postup, který vám může vydláždit cestu k úspěchu a osobnímu zlepšení. Jeho zvládnutí je také skvělým způsobem, jak se naučit zlepšit soustředění a koncentraci, což je zásadní pro dosažení životních cílů. Jako každá dovednost však bude vyžadovat záměr a hlavně opakovanou praxi, abyste si ji osvojili.

Zdroj: Lifehack.org

Často kladené dotazy

Jak se dostat do stavu flow?

Existuje několik tipů, jak se dostat do stavu flow: 1. Stanovte si jasné cíle, výsledky a očekávání, 2. Vyhraďte si čas na to, abyste se "ponořili do hloubky", 3. Než začnete, zahřejte se, 4. Pracujte na jednom velmi konkrétním úkolu, a 5. Svoboda v tom, jak se s úkolem vypořádat.

Proč je důležité stanovit jasný cíl při dosahování stavu flow?

Jasný cíl vám umožní soustředit se na to, co chcete dosáhnout, a pomáhá vaší mysli dosáhnout optimální koncentrace a soustředění. Bez jasného cíle může dojít k bloudění mysli, prokrastinaci a podvědomě vás to může vybízet k přechodu na jednodušší úkoly.

Proč je důležité pracovat jen na jednom konkrétním úkolu při dosahování stavu flow?

Práce na jednom konkrétním úkolu vám umožní lépe se soustředit a dosáhnout stavu flow. Přebíhání mezi více úkoly nebo snadné rozptýlení mohou být vážnými překážkami pro dosažení flow. Je důležité soustředit se na jeden úkol v jednom čase.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

allegro

Jak nakupovat na Allegro.cz: Zkušenosti a rady

Láká vás nabídka populárního internetového obchodu Allegro.cz, ale s nákupem stále váháte? Nebo jste na Allegro.cz již nakoupili, ale máte pocit,...

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...