10 nástrojů, které vám zásadně vylepší domácí učení

knihy a notebook

Dnes, mnohem více než kdykoliv dříve, je velmi důležité neustále sledovat svůj rozvoj a růst. Nikdy bychom se neměli přestat učit, stále jít s dobou, která je neustále plná novinek a nových přístupů. I proto je důležité mít k dispozici ty správné nástroje pro učení, které nám tento proces ulehčí a zpříjemní.

Ať jste student nebo již profesionál pokračující ve svém vzdělávání, rok 2020 se ukázal jako metaforický klíč vhozený do soukolí vašeho učení. Ocitli jste se ve fyzické izolaci od svého běžného okolí a byli jste odpojeni od prostředí, ve kterém jste se vždy běžně učili. Na pomoc naštěstí přišly technologie - a mnoho společností uvedlo na trh skvělé nástroje pro učení, přizpůsobené covidovým podmínkám.

Některé nástroje sice existovaly již dříve, ale nyní zažívají boom. Dříve byly jen okrajovým doplňkem, dnes si z nich můžete udělat hlavní a velmi efektivní nástroj učení, který vás bude i bavit. V této souvislosti se zaměříme na čtyři základní oblasti, které jsou rozhodující, pokud jde o učení na dálku nebo učení se na vlastní pěst:

Čtení - základní zdroj znalostí

Kurzy - pokročilé vzdělávací programy

Udržení informací - aby si člověk učení zapamatoval

Archivace znalostí - snadné vyhledávání a přístup ke znalostní databázi

Čtení - zdroj znalostí

Naprostá většina učení probíhá prostřednictvím čtení. Možná je pro vás náročné určit si knihy, které byste měli číst, a někdy se stane, že investujete do knihy jen proto, abyste v polovině zjistili, že vás její styl nebaví nebo že se prostě nezabývá tím, co potřebujete. Pro všechny, kdo by se rádi v knihách orientovali více, jsou tu dvě aplikace, které vám umožní snadno zjistit, co má pro vás smysl číst.

čtyři lidé

1. Blinkist

Tato aplikace zlepší vaši efektivitu při vyhledávání nových knih, z nichž se můžete učit. Blinkist vybírá knihy a shrnuje je do série krátkých zvukových úryvků, kterým se říká blinky. Obvykle trvá poslech (nebo přečtení, chcete-li) jednoho záznamu v Blinkistu asi 15 minut. Aplikace má systém filtrování knih, takže si můžete vybrat potřebné knihy podle typu nebo knihy podobné těm, co jste už četli - a zaujaly vás.

2. Headway

Headway je podobný jako Blinkist, ale je novější. Aplikace je přehledná a uživatelské rozhraní je intuitivní a snadno se používá. Skvěle rozpoznává vaše čtenářské vzorce - a na základě vaší historie navrhuje, co si přečíst příště. Ačkoli zde není knihovna prozatím tak rozsáhlá, jsou vidět výsledky úsilí vytváření souhrnů nových knih, které se dostávají na pulty, ale i některých známějších knih z oblasti literatury faktu.

Kurzy - Going Deeper

Trh s online kurzy je dalším odvětvím, které v posledních několika letech zažilo explozi. Najdete zde kurzy o všem možném pro všechny úrovně. Lektoři kurzů pocházejí ze všech oblastí života, a prostřednictvím těchto pohodlných nástrojů pro učení se dělí o své specifické znalosti.

Díky stále větší lidovosti je většina kurzů snadno stravitelných, a tak i vysoce efektivních. Tyto nástroje si můžete nainstalovat do telefonu nebo tabletu a používat je při cestě do práce, na schůzky, během cvičení nebo před spaním.

Výhodou je i dělení kurzů na úrovně, takže coby středně pokročilý nebo pokročilý, nemusíte ztrácet čas s úvodními informacemi z oblasti. Zvláště efektivní bude, když zkombinujete knihu, kterou jste si vytipovali, s kurzem, který je k dispozici v některé z následujících aplikací ve stejné kategorii.

3. Udemy

Udemy je stránka a aplikace, která poskytuje online vzdělávání prostřednictvím videokurzů. Obsah je rozmanitý a zaměřený na osobní a profesní rozvoj. Samotné stránky jsou uživatelsky přívětivé a najít to, co potřebujete, je snadné. Protože aplikaci používají tisíce uživatelů, můžete u každého kurzu najít mnoho recenzí a referencí.

žena a notebook

Není tu ale model předplatného, takže pokud chcete navštěvovat kurzy pravidelně, musíte platit za každý zvlášť. Aplikace však poskytuje výrazné slevy, stačí si na ně posečkat…

4. Coursera

Coursera je dalším vynikajícím nástrojem pro učení, zejména pokud chcete získat relevantní certifikát. Na rozdíl od Udemy je Coursera více zaměřena na akademické obory. Díky tomu se certifikáty často zohledňují i při náborech do zaměstnání.

Platformu vytvořili dva profesoři ze Stanfordovy univerzity. Coursera poskytuje model předplatného, díky němuž máte přístup ke všem kurzům bez omezení, včetně certifikátů. Všechny kurzy navrženy pro efektivní učení z domova nebo na cestách.

5. Great Courses

Zatímco Coursera je zaměřena na odborné dovednosti, The Great Courses nabízí širší škálu kurzů pro téměř všechny koníčky, na které si vzpomenete. The Great Courses Plus pak nabízí model předplatného, který poskytuje neomezený přístup k bohatému obsahu. Kurzy jsou vedeny nejlepšími světovými instruktory a mistry jednotlivých oborů. Jsou k dispozici také na Amazon Kindle.

Udržení informací - dlouhodobé učení

Uchovávání informací je důležitou součástí učení. Mějte na paměti, že udržet si informace neznamená slepě si zapamatovat vše, co čtete nebo slyšíte. Znamená to uspořádat si podstatné aspekty toho, co se učíte, tak, abyste je mohli snadno vyhledat a dostat se k nim, když je budete potřebovat.

Proto je důležité mít zavedený systém, který budete mít vždy po ruce a který vám umožní hromadit a vytvářet si osobní databázi učení. Takové nástroje uspořádají, uloží a logicky propojí všechny střípky vašeho vzdělávání. Později budete moci tyto informace snadno a rychle vyhledat, a díky tomu i efektivně využít.

6. Anki

Anki je nástroj, který vám pomůže zapamatovat si, co se učíte, a uchovat si informace přesněji a na delší dobu. Jedná se o studijní metodu, která napodobuje metodu papírových kartiček, ale její tvůrci ji navrhli tak, aby byla efektivnější než tradiční metody papírových kartiček a mechanického učení.

Základní myšlenka spočívá v tom, že se systém přizpůsobí vaší aktuální úrovni - a podle toho upraví vaše učení. Řekněme tedy, že se učíte nový jazyk - a procházíte sadu kartiček. Aplikace zaznamená odpovědi, které znáte, a tyto kartičky s otázkami se vám po dobu dvou týdnů nebudou opakovat. Ty, které vůbec neznáte, se objeví znovu následující den, resp. vaši následující návštěvu v aplikaci.

Tím, že se zaměříte na sílu opakování, ale vyhnete se věcem, které již dobře znáte, se budete učit a uchovávat informace velmi efektivně. Jedna z nejlepších věcí na Anki? Je zdarma. Druhá nejlepší věc? Najdete ji ke stažení pro Windows i Mac a také pro mobilní zařízení obou na trhu dominujících operačních systémů. Anki je vynikající nástroj pro učení, který zlepší vaši paměť a ušetří vám spoustu času.

chytrý telefon

7. Quizlet

Quizlet je další aplikací, jejímž cílem je pomoci vám udržet si informace. Jedná se o studijní pomůcku, která díky svým inteligentním funkcím mění zjednodušený systém kartiček na plnohodnotný systém učení. Quizlet je dokonalým nástrojem pro domácí učení vlastním tempem.

Funkce umělé inteligence zabudované v aplikaci umožňují, aby se v průběhu času přizpůsobila vašemu způsobu učení tím, že se zaměří na ty oblasti, ve kterých máte problémy, a omezí recyklaci informací, které již dobře ovládáte. Na první pohled by se mohlo zdát, že tato aplikace je omezena na studenty - začátečníky. Přesto je velmi vhodná i pro pokročilé studenty, včetně vysokoškolských studentů a praktikujících profesionálů, kteří si chtějí zdokonalit své současné znalosti a dovednosti.

Archivace a udržování databáze znalostí

Bez ohledu na to, jak dobrou máte paměť, nemůžete se spoléhat výhradně na ni - zejména pokud je vaším cílem optimalizovat svou efektivitu. Proto musíte svůj proces učení doplnit o robustní systém, který vám umožní ukládat naučené informace - a rychle k nim přistupovat, když je budete zrovna potřebovat. Cílem je mít vhodně uspořádané poznámky z kurzů, zajímavosti z knih, videa a zvukové soubory, mít je též označené a opatřené štítky, abyste je mohli najít a vyvolat na displej jen několika kliknutími.

8. Diigo

Diigo je krásným doplňkem vašeho arzenálu nástrojů pro učení. S přibývajícím časem, který trávíte online, se totiž zvyšuje i šance, že narazíte na zajímavé informace. Všude kolem vás jsou příležitosti k učení, ale často kvůli obrovskému množství a rychlosti všudypřítomných informací proletí kolem vás. To se však nestane, pokud používáte nástroj, jako je Diigo.

Diigo je osobní systém pro správu a organizaci informací, který vám umožňuje vytvářet záložky, zvýrazňovat nebo načrtávat, označovat a archivovat veškeré informace, na které na webu narazíte. Data zachytíte na cestách a zařadíte si je do fronty pro pozdější učení. K němu se vrátíte, až na to budete mít náladu a hlavně čas, i klid.

9. Evernote

Evernote je jednou z veteránských aplikací ve světě psaní poznámek. Vznikla na počátku roku 2000 a patřila mezi první společnosti, které plně využily integraci mobilních zařízení a synchronizaci mezi zařízeními. Mezi aplikacemi Diigo a Evernote je rozdíl zejména v tom, že Diigo se zaměřuje na shromažďování obsahu, zatímco Evernote umožňuje uživatelům obsah také vytvářet.

žena u notebooku

Můžete si pořizovat poznámky pomocí intuitivního WYSIWYG editoru a sdílet je a organizovat ve složkách, podle značek nebo v poznámkových blocích. Evernote je zásadní aplikace, kterou byste měli používat, pokud chcete být při učení efektivnější. Umožňují pořizovat fotografické snímky, převádět je do formátu PDF a archivovat je. Pokud lze snímek převést na text, pak je také indexován pro snadné vyhledávání.

10. Notion

Notion je mnohem víc než jen aplikace pro psaní poznámek. Je to celý systém, který si můžete nastavit jako osobní centrum učení. Jádrem aplikace Notion je databáze, kterou si můžete navrhnout tak, aby intuitivně uchovávala vaše poznámky - a poskytovala vám pak snadný přístup k informacím.

Protože pracuje s jakýmikoli médii, můžete si ukládat videoweby, zvukové kurzy nebo celé knihy či soubory PDF. Neexistuje téměř nic, co byste v aplikaci Notion nemohli udělat, a zní to téměř příliš dobře na to, aby to byla pravda. No, je to tak - háček tu samozřejmě je. Pro některé uživatele není Notion dostatečně intuitivní v ovládání. S trochou cviku a času však Notion udělá s vaším učením zázraky, a brzy upustíte od všech ostatních metod shromažďování znalostí.

Zdroj: lifehack.org

Často kladené dotazy

1. Jaké aplikace mi pomohou při výběru a efektivnějším čtení knih?

Pro lepší orientaci v knihách a efektivnější čtení vám mohou pomoci aplikace Blinkist a Headway. Blinkist vybírá knihy a zpracovává je do krátkých zvukových úryvků zvaných blinky, které usnadní vyhledávání a výběr knih podle vašich preferencí. Headway je podobná aplikace, která analyzuje vaše čtenářské vzorce a na základě historie doporučuje knihy k přečtení.

2. Kde mohu najít online kurzy pro další vzdělávání?

Trh s online kurzy nabízí širokou škálu možností pro další vzdělávání. Můžete zkusit aplikace jako Udemy nebo Coursera. Udemy poskytuje online vzdělávání prostřednictvím videokurzů zaměřených na osobní a profesní rozvoj, zatímco Coursera nabízí kurzy, ze kterých můžete získat také relevantní certifikáty.

3. Jaké jsou klíčové oblasti pro úspěšné učení na dálku nebo samostatné učení?

Čtyři základní oblasti pro úspěšné učení na dálku nebo samostatné učení zahrnují: čtení jako základní zdroj znalostí, pokročilé vzdělávací programy ve formě kurzů, udržení informací pro lepší učení a archivace znalostí pro snadný přístup a vyhledávání v rámci znalostní databáze.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

cestování přes booking

Tipy a triky na Booking.com: Jak ušetřit na rezervaci?

Ubytovací portál Booking.com právem patří mezi nejpopulárnější nejen u nás, ale také ve světě, kde by marně hledal konkurenci. Přestože hlavním...

luxusní hotely booking

Zasněte se: Nejluxusnější hotely na Booking

Booking.com nepochybně patří mezi nejoblíbenější a také nejpoužívanější platformy pro rezervaci ubytování. Zatímco většina z nás jeho služeb...

ubytování na Bookin.com

Booking zajímavosti: Co jste nevěděli o oblíbeném portálu?

Booking.cz bezpochyby patří mezi nejpopulárnější ubytovací portály na světě. Důvodem jsou nejen skvělé ceny a široká nabídka ubytování, ale také...

stan pod stromy

Jste po dovolené stále unavení? Možná známe důvod. Tahle situace totiž postihuje více lidí

Co se vám vybaví, když se řekne dovolená? Pro většinu z nás to znamená zábavu, wellness, hýčkání nebo prostě jen odpočinek a dohánění spánku....